dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Tesfaye lover at lempe udskældt krav til daginstitutioner
30 procents-reglen har givet problemer i boligområdet Stengårdsvej i Esbjerg, men nu er der nye regler på vej. (Arkivfoto)
Foto: Chresten Bergh/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Tesfaye lover at lempe udskældt krav til daginstitutioner

Fem kommuner har fået brev om, at regeringen vil bløde op på krav om andelen af børn fra udsatte boligområder. Lovforslag er på vej.

Borgmestrene i Ishøj, Aarhus, Esbjerg, Kolding og Slagelse har modtaget et brev fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), der i hvert fald delvist imødekommer en kritik, de for en måned siden rejste i et fælles brev til ham.

Kritikken handler om, hvem der må optages i kommunernes daginstitutioner.

I maj 2018 aftalte den daværende V-K-LA-regering med S, R og SF, altså et meget bredt flertal i Folketinget, at der højst må nyoptages 30 procent børn fra udsatte boligområder i alle daginstitutioner.

Kravet gjaldt fra nytår 2020, og målet var, at det skulle give bedre mulighed for at udvikle det enkelte barns danske sprog, trivsel og læringsparathed.

Modarbejder indsatsen

Lovgivningen har imidlertid mødt kritik fra en række kommuner. De oplever, at reglen direkte modarbejder arbejdet med at omdanne udsatte boligområder, fremgik det for et år siden af en rundspørge i KL's magasin Momentum.

Her påpegede flere kommuner, at når ressourcestærke familier flytter til et udsat område, gør reglen det svært for dem at få deres børn i den lokale daginstitution, fordi de så selv figurerer som beboere i et udsat område. Dermed gør reglen det sværere at tiltrække ressourcestærke borgere til et udsat område. For hvem vil flytte ind, hvis de ikke kan få deres børn passet i nærheden?

I Esbjerg har reglen fx gjort det svært at finde børn nok til en nybygget institution i et udsat boligområde. Kommunen har måttet afvise børn, der bor tæt på, og tvinge forældre til at køre længere end nødvendigt med deres børn.

- Det er jo helt tosset, konstaterede Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Arbejde og uddannelse afgørende

I sit brev til borgmestrene, som DK Nyt har fået indsigt i, anerkender Mattias Tesfaye nu, at der er udfordringer med 30 procents kravet - samtidig med at han fastholder, at børn fra udsatte boligområder har brug for at møde børn med en anden social baggrund.

Derfor har han nu sendt et udkast til lovforslag i høring, hvor der lægges op til, at kommunerne ikke mere behøver tælle børn i de udsatte boligområder med i de 30 procent, hvis forældrene enten er i arbejde eller under uddannelse. 

Den besked modtages med tilfredshed i Esbjerg.

- Den nemmeste løsning ville være helt at fjerne 30 procents-reglen, men ministerens nye forslag er da rigtig, rigtig fint. Det vil  betyde, at vi kan begynde at skrive børn ind i institutionen igen, siger Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten.

Der er høringsfrist på udkastet til lovforslag 22. august, og forventningen er, at det vil blive fremsat i efteråret og kan træde i kraft fra nytår, oplyser Mattias Tesfaye i brevet.

I udkastet til lovforslag foreslås det også, at kommunerne kan anvende 30 procents reglen op til tre år efter, at et boligområde er udgået af listen over udsatte boligområder, hvis de vurderer, at det er nødvendigt.

Udkastet til lovforslag kan læses på høringsportalen.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.