dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Tilfredshed i Sorø med trivsels-app for sosuer
Sorø Kommune tilbyder app'en Howdy til sine sosuer, så de kan opfange signaler om stress i tide.
Foto: Sorø Kommune

Tilfredshed i Sorø med trivsels-app for sosu'er

Travle, omsorgstrætte sosuer får hjælp fra ny teknologi og eksterne psykologer.

SORØ: Ældresektoren er presset, og mange forlader branchen. Trivslen blandt social- og sundhedsassistenter er da også i bund, viste en undersøgelse fra Arbejdstilsynet sidste år. Her svarede 23 pct. af de adspurgte sosu-assistenter, at de ofte eller hele tiden havde følt sig stressede de seneste to uger.

Derfor har Sorø Kommune tilbudt sine sosuer et trivselstjek på app og intern psykologrådgivning på telefon, hvis det brænder på.

De ansatte får tilbud om anonymt at svare på en række spørgsmål om, hvordan de har det via en app, og hvis det viser sig, at deres mentale trivsel er for nedadgående, bliver de ringet op af en ekstern psykolog og tilbudt en samtale om, hvad der er på spil, og hvad de kan gøre for at få det bedre.

Det er Leder af hele ældreområdet i Sorø Sundhed og Omsorg, Pia Nyborg Hansen, som i 2015 valgte at bruge det private firma Howdys sundhedsteknologi som tilbud til sine omkring 650 ufaglærte, sosu-assistenter, sygeplejersker, administrativt personale og konsulenter i ældreområdet fem plejecentre, samt stab, sygepleje og hjemmepleje.

Og det har hun ikke fortrudt:

- Vi får indsigt i et område, som vi normalt ikke har indsigt i, konstaterer hun om det generelle overblik, Howdy tilbyder hende på basis af det anonyme beredskab, der støtter den enkelte medarbejder:

- Vi får nogle overordnede tal som ledelse hver måned, og så kan vi tale åbent om det, hvis der er problemer. Som leder kan jeg sige: Jeg kan se på Howdy, at I generelt ikke trives i øjeblikket: Prøv at fortæl mig, hvad det er, der gør det? fortæller Pia Nyborg Hansen, der tror på, at hvis medarbejderne trives, så gør borgerne det også.

- Mange er frustrerede i dag, fordi vi er under et krydspres, når vi både vil gøre vores ældre glade og samtidig er presset af rammerne om arbejdet. Så vores arbejdsmiljø skal motivere os ekstra til at løse opgaven. En god trivsel, er det kit, der binder os sammen og gør, at vi kan holde ud at arbejde i det her fag i dag.

Stopper op

Annemette Trane Hansen, der er tillidsrepræsentant og social- og sundhedshjælper på Egecentret i Sorø, er enig. Hun har brugt trivselsværktøjet, siden centret var med til at starte det første forsøg med Howdy, og hun får hver 14. dag fem spørgsmål, hun sætter sig ned og svarer på via app’en på sin arbejds-Ipad:

- Det betyder, at jeg lige får et stop, hvor jeg kan tænke over, hvordan mit arbejde og privatliv går: Har jeg sovet godt? Har mit liv været indholdsrigt? Da min far døde, kunne jeg via spørgsmålene se, hvordan jeg havde det, og så vidste jeg også godt hvorfor. Jeg udfylder troligt app’en, når den kommer, fortæller hun.

Annemette Trane Hansen opfordrer alle sine kolleger til at bruge beredskabet, som er anonymt på den måde, at de eneste informationer, der går videre til medarbejdernes ledelse, er et overordnet overblik over den generelle trivsel på afdelingerne.

Opdager stress tidligt

Ifølge neurobiolog og ph.d. Karen Johanne Pallesen er relationer på arbejdspladsen det vigtigste, når vi skal regulere stress i kroppen:

- Det giver rigtig god mening at have værktøjer, der kan opdage stress tidligt og give værktøjer til, at vi på en psykologisk tryg måde kan gribe ud efter hinanden og tale åbent om det, der er svært, vurderer Karen Johanne Pallesen.

- Det handler om at finde ind i en positiv ping-pong, hvor vi skaber tryghed gennem samarbejde og samarbejde gennem tryghed. Undersøgelser viser, at har du en fortrolig kollega på jobbet, så kan du holde dit nervesystem i en tilstand af ro, du får det bedre og dit engagement i arbejder bliver meget større, siger hun.

I Sorø Kommune blev Pia Nyborg Hansens ældreområde i 2019 nomineret til Arbejdsmiljøprisen i psykisk arbejdsmiljø. Hendes råd til andre, der vil arbejde med nye værktøjer til at nedbringe stress i en presset sektor, er klart:

- Overvej, hvad I vil med værktøjet, og sæt en dagsorden. Teknologien giver ledelsen mulighed for at rejse vigtige spørgsmål om trivsel på arbejdspladsen. Og så skal vi som ledelse have fokus på at handle på de data, vi får, siger hun.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.