dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Slipper for tilsynssag:
Vejle har fået styr på, hvornår en henvendelse er en klage

Ansatte på jobcenter får indskærpet, at utilfredshed fra en borger skal betragtes som en klage. Det stiller Ankestyrelsen tilfreds.

VEJLE: Har de ansatte i Vejle Kommunes jobcenter styr på, at det skal betragtes som en klage, når en borger udtrykker utilfredshed med en afgørelse, uanset om borgeren har brugt ordet klage eller ej?

Det ønskede Ankestyrelsen at få svar på, efter at styrelsen under en såkaldt praksisundersøgelse blev opmærksom på, at kommunen muligvis ikke betragtede den første henvendelse fra en borger som en klage, og at man derfor ikke videresendte alle klager til Ankestyrelsen.

Som tidligere omtalt bad styrelsen derfor i foråret kommunen om at forklare, hvorfor antallet af klager var blevet halveret på et år, og hvornår man opfatter en henvendelse som en klage. Svarene skulle bruges til at "vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag".

Efter svar fra kommunen, et supplerende spørgsmål fra styrelsen og endnu et svar fra kommunen er afgørelsen klar: Ankestyrelsen er tilfreds med svarene fra kommunen og foretager sig ikke yderligere.

Styrelsen lægger vægt på, at kommunen har oplyst, at man er opmærksom på, at enhver utilfreds henvendelse fra en borger skal betragtes som en klage, og at kommunen vil igangsætte undervisning af medarbejderne i jobcentret for at sikre, at klager bliver opfattet som klager.

Otte sanktioner blev omgjort

Kommunen har undervejs gennemgået samtlige 372 indstillinger til sanktion fra jobcentret i perioden fra januar til oktober sidste år for at tjekke, om sagerne blev behandlet rigtigt. Den viste, at borgerne havde givet udtryk for uenighed med otte afgørelser. Af dem havde jobcentret efterfølgende givet borgeren medhold i fem. 

De sidste tre henvendelser fra utilfredse borgere var ikke blevet behandlet som klager, selv om de burde have været det. De er nu blevet genvurderet, og også her endte det med, at borgeren fik medhold.

Ud over undervisning af medarbejderne bebuder kommunen også, at der vil være skærpet fokus på behandling af klager i ledelsestilsynet. Desuden er ordlyden ændret i jobcentrets retningslinjer for behandling af klager, fordi der stod, at man "lytter til borgeren, der klager" og "drøfter afgørelsen godt igennem med borgeren". Det kunne skabe unødig rum til fortolking, erkendte kommunen. I den nye version af retningslinjerne gengives gældende ret klart og tydeligt, forsikrer kommunen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.