dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Viborgs ældrepleje har stor glæde af DigiRehab
En ældre borger i Viborg Kommune får hjælp til brug af DigiRehabs træning.
Foto: Viborg Kommune

Viborgs ældrepleje har stor glæde af DigiRehab

Hjemmeplejen i Viborg har de sidste fem år succesfuldt benyttet sig af tekonologien DigiRehab, der er udviklet af det viborgensiske firma af samme navn. DigiRehab tilbyder hjemmetræning til ældre på tablet.

VIBORG: Gevinsterne ved digital fysisk træning af ældre, der får hjælp af hjemmeplejen, er store. Det viser de seneste fem års arbejde med at udnytte teknologien i Viborg Kommune.

Kommunen har siden 2016 brugt it-løsningen DigiRehab til fysisk træning sammen med ældre i hjemmeplejen i samarbejde med virksomheden DigiRehab i Viborg.

De borgere, der bliver tilbudt træning, får et skræddersyet træningsprogram, som ofte består af to gange 20 minutters træning om ugen i 12 uger. Træningen foregår i borgerens eget hjem via en tablet og med støtte af hjemmeplejens personale.

667 borgere har indtil nu gennemført et træningsprogram. Erfaringerne viser, at de ældre, der har trænet, bliver mere selvhjulpne og bedre til at klare sig i eget hjem. Derudover oplever de at få større frihed og livskvalitet. Ud af de borgere, der har trænet med DigiRehab, har 65 pct. fastholdt eller fået mindre behov for hjælp.

Også under corona-pandemien har DigiRehab været et nyttigt redskab. Borgerne har kunnet videreføre deres træning uden afbrydelser med hjælp af de medarbejdere, der i forvejen kom i deres hjem. DigiRehab selv er glade for samarbejdet med Viborg Kommune.

- Vi sætter stor pris på den opbakning, vi oplever fra Viborg Kommune. Kommunen har taget et stort skridt ved at udbrede DigiRehab til hele hjemmeplejen. Det er flot, at hjemmeplejen i den grad har taget den fysiske træning til sig og er den kommune i landet, der træner med flest borgere, siger Niels Heuer, direktør for DigiRehab.

Større arbejdsglæde

Erfaringerne med brugen af DigiRehab viser desuden, at hjemmeplejens personale oplever en markant større arbejdsglæde og en tættere relation til borgerne ved at træne med dem og opleve borgerne udvikle sig fysisk og psykisk.

Træningen frigør desuden arbejdstimer for hjemmeplejens personale, når borgere får mindre behov for hjælp. De fem år har træningen betydet, at borgerne har haft et mindre behov for hjælp, der svarer til 28.500 timer.

Fraregnet de 9.500 timer, som personalet har brugt på hjælp til træning, betyder det, at cirka 19.000 timer kan bruges til at løse andre og nye opgaver hos borgerne, som i mange tilfælde fortsat har behov for besøg fra hjemmeplejen.

Mette Andreassen, direktør for Social, Sundhed & Omsorg, glæder sig over, at de berørte borgere har fået mindre brug for hjælp:

- Det er tid, som vi kan bruge andre steder i hjemmeplejen. Samtidig viser vores erfaringer, at vi er kommet godt fra start, fordi træningen er forankret i hjemmeplejen, siger hun.

DigiRehab bruges også i andre kommuner, men Viborg er den, der træner med flest borgere, oplyser Niels Heuer.

ak / amp