Højesteret skal tage stilling til strid om grønlandske millionregninger
LOLLAND / RANDERS: I dag er en strid om regningen for dømte grønlandske borgeres anbringelser mellem den grønlandske kommune Sermersooq og Lolland og Randers Kommune for Højesteret.
Den principielle sag, der strækker sig år tilbage, udspringer af, at de grønlandske myndigheder tilbage i 2018 opdagede, at de ikke var forpligtet til at betale for anbringelserne af dømte grønlandske borgere, hvis de bliver dømt for ny kriminalitet under ophold på institutioner i Danmark.
Den nye fortolkning, som også bliver bakket op af den danske Ankestyrelse, fik i 2021 Sermersooq Kommune til at stævne Lolland og Randers for regningerne fra to tvillingebrødres anbringelser på et beløb lige omkring 20 mio. kr.
I landsretten tabte Lolland og Randers og blev dømt til at betale lidt over fem mio. kr. I dag, mandag er ankesagen for Højesteret, og udfaldet kan ende med at få konsekvenser for resten af de danske kommuner. Sådan har det tidligere lydt fra KL, der har kaldt sagen principiel og advaret om, at flere danske kommuner kan ende med at være forpligtet til i fremtiden at sende penge til de grønlandske kommuner.
Ikke fair
Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland, har fremsat ønske om, at sagen skal løses politisk gennem Folketinget.
- Sagen viser, at der er behov for, at vi hurtigst muligt får evalueret og tilpasset, hvordan vi juridisk, organisatorisk og praktisk håndterer de udviklingshæmmede kriminelle fra Grønland internt i vores rigsfællesskab.
- Det er ikke rimeligt, at vi som kommune bliver pålagt en stor udgift og opgave, som vi hverken selv har valgt eller kan styre. Vel at mærke for en gruppe borgere fra Grønland, der alene er på Lolland, fordi vi tilfældigvis er en af de kommuner i Danmark, der huser en type institutionstilbud, som man ikke har selv i Grønland. Det er penge, vi skal finde i kommunens almindelige budget, og dermed beløb, der går fra den velfærd, vi både kan, skal og gerne vil tilbyde områdets borgere. Det er ikke fair, siger han i en pressemeddelelse.
Det er uvist, hvornår der falder dom i sagen.
Læs hele historien på Kommunen.dk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.