DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Aarhus skal genoverveje forbud mod skjulte optagelser

Et flertal i Aarhus Byråd ønsker at ophæve fogedforbuddet mod at vise dokumentaren optaget på Kongsgården. Men først skal juraen endevendes.

AARHUS: Juraen i sagen om fogedforbuddet mod de skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården skal nu endevendes. Det sker efter, at et flertal i byrådet ønskede fogedforbuddet ophævet.

Både Venstre, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale ønskede, at optagelserne fra TV2 får lov til at blive offentliggjort. De Konservative bakkede ikke op.

Hans Skou (V), der stod bag forslaget til byrådet, mener, at dokumentaren skal vises, så kommunen kan lære af sagen.

- Det, der er foregået, kan desværre ikke gøres om. Men vi har alle en forbandet pligt til at lære af denne triste sag. Almenvellet har en interesse i, at vi som samfund skal lære af sådanne hændelser. Derfor skal fogedforbuddet ophæves, sagde han.

Rådmand ønsker også forbud ophævet

Jette Skive sagde på mødet, at hun også ønsker at ophæve forbuddet, og at det hele tiden har været hendes ønske, at optagelserne bør vises. Men juraen skal dog først tjekkes.

- Hvis byrådet pålægger mig at anmode retten om at ophæve fogedforbuddet, så forventer jeg naturligvis, at der foreligger en juridisk blåstempling fra borgmesterens afdeling, inden jeg sender en anmodning til retten, sagde hun.

Udmeldingen fra rådmanden vakte dog undren fra Hans Skou fra Venstre. Han ville derfor have svar på, hvorfor rådmanden oprindeligt selv bad om at få nedlagt fogedforbud, endda efter, at hun selv havde set dokumentaren.

Eksperter vurderer, at det er muligt at ophæve forbud

Lone Hindø (S), der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, mente ikke, at juraen skal endevendes hos borgmesterens afdeling. I stedet bør rådmandens afdeling selv stå for at afklare, om kommunen kan ophæve forbuddet. 

- Det er Socialdemokratiets opfattelse, at rådmanden må håndtere denne sag ud fra, at hun har alle oplysninger. Såfremt rådmanden ændrer sin og afdelingens juridske vurdering, så må hun træffe en anden afgørelse og handle ud fra det.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) sendte på mødet sagen til behandling i magistraten. Byrådet skal dermed igen senere vurdere, om kommunen har mulighed for at ophæve forbuddet.

To uvildige ekspert har i denne uge vurderet, at kommunen sagtens kunne ophæve forbuddet. Kommunens advokatfirma Horten nægter dog i en artikel i Århus Stiftstidende fortsat, at dette er muligt.

Horten vurderede allerede den 28. april, at kommunen ikke kunne ophæve forbuddet, efter at et samlet Sundheds- og Omsorgsudvalg bad om at se dokumentaren.