DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
I dag skal byrådet tage stilling til et forslag om at trække fogedsagen mod TV2 Dokumentar tilbage.
Foto: Mads Frost, Ritzau Scanpix

Kongsgården:
Ekspert: Aarhus Kommune bryder loven i plejehjemssag

Ifølge en ekspert i sundhedsret krænker Aarhus Kommune en beboer på plejehjemmet Kongsgården, når de sender hendes personlige oplysninger ud i offentligheden. Kommunen afviser blankt.

AARHUS: Lige nu kæmper forvaltningen i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune for at undgå, at en kritisk TV2-dokumentar kommer frem i offentligheden. Det sker med henvisning til, at de skjulte optagelser, der er foretaget på plejehjemmet Kongsgården, krænker både en beboer og personalet.

Men samtidig gør kommunen sig skyldig i at krænke den selv samme borger. Sådan lyder vurderingen fra en ekspert i sundhedsret. Kent Kristensen har set en tilsynsrapport fra den pågældende borger, som både Jyllands-Posten og TV2 Østjylland har fået aktindsigt i hos Aarhus Kommune.

- Hvis man videregiver personlige oplysninger, som kan henføres til den enkelte borger, så foreligger der et brud på tavshedspligten. Det er i strid med de regler, der gælder på området, siger lektor i sundhedsret på SDU, Kent Kristensen, til TV2 Østjylland.

Dokumentet indeholder blandt andet oplysninger om den ældre borgers helbredstilstand og medicinbehov. Navnet på borgeren er overstreget, men til gengæld er både navnene på børn og barnebarn synlige. Derudover kan man se, at tilsynsbesøget er foregået på Kongsgården.

'Anonymitet er ikke længere en realitet'

Aarhus Kommune afviser blankt kritikken. I et skriftligt svar til TV2 Østjylland skriver chefjurist i Sundhed og Omsorg, Jørn Nielsen, blandt andet, at:

- Vi SKAL udlevere materialet til medierne. Det har Statsforvaltningen afgjort i en tidligere sag. Vi har naturligvis overstreget alle personfølsomme oplysninger i tilsynsrapporten, men med den bevågenhed, der er i pressen, er anonymitet jo ikke længere en realitet, siger Jørn Nielsen i svaret, der kan læses i sin helhed nederst i artiklen.

Ifølge det skriftlige svar fra Aarhus Kommune, har man ikke pligt til at orientere de involverede, når de giver aktindsigt i offentligt materiale. 

Men det er Kent Kristensen uenig i. Ifølge ham må kommunen ikke sende oplysninger om enkeltpersoners private forhold til udenforstående, med mindre der foreligger et samtykke.

- Når vi har så mange oplysninger, og vi ved, hvilken institution, der er tale om, så er det personhenførbart. Når det er det, krænker man retten til fortrolighed for den pågældende borger, siger Kent Kristensen.

Handler om borgerens ret til beskyttelse

De seneste uger har flere pårørende rejst massiv kritik af forholdene på plejehjemmet Kongsgården. Men selvom tilsynsrapporten drejer sig om en borger, der flere gange har været omtalt i pressen, gør det ifølge Kent Kristensen ingen forskel.

Er det en formildende omstændighed, at de pårørende selv har været ude med kritik?

- Nej, det er det ikke. Det her handler ikke om de pårørende. Det handler om borgerens ret til beskyttelse og til at være tryg og have tillid til den relation, hun har til plejepersonalet. Og det er den, man krænker, når man videregiver de her oplysninger i den konkrete sag, siger Kent Kristensen.

På et byrådsmøde onsdag den 13. maj skal politikerne diskutere sagen om Kongsgården. De skal blandt andet tage stilling til et forslag fra Venstre om at trække fogedsagen mod TV2 Dokumentar tilbage.

jeg