DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ældre der fylder kommunalt fylder også på sygehusene

Langt størstedelen af de ældre, som modtager kommunal pleje, er også i kontakt med hospitalet i løbet af et år.
17. NOV 2020 7.20

Mange af de ældre, som modtager sygepleje eller hjemmepleje fra kommunen, er også indlagt i løbet af et år. Det viser en ny Momentum-analyse, der har kortlagt overlappet mellem fællespatienter på sygehuse og i kommunerne. 

73 pct. af de 80+-årige borgere, som boede i plejebolig eller modtog en form for hjemme- eller sygepleje i 2018, var også i kontakt med sygehuset med enten indlæggelse eller ambulant behandling i løbet af et år.

Det understreger behovet for fokus på bedre sammenhæng i en kommende sundhedsreform, lyder det fra KL.

- Mange borgere oplever i dag et sundhedsvæsen, som ikke altid hænger sammen, og særligt for den ældre skrøbelige borger er det utrygt, at den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden laver. Med den her undersøgelse kan vi se, at det kan påvirke langt størstedelen af borgerne, hvis sammenhængen svigter, fordi de både får pleje i kommunen og behandling på hospitalet. Det er afgørende, at vi får et bedre samarbejde om den enkelte patient, siger formand Jacob Bundsgaard (S) til Momentum.

Multisygdomme blandt ældre

Tallene understreger ifølge Ældre Sagen også, at mange ældre har flere sygdomme på én gang, og det genkender Gladsaxes chef for sundhed og rehabilitering Herle Klifoth også:

- De udfordres af de kroniske lidelser på skift, og som kommune kan vi godt opleve, at borgeren bliver indlagt for problemer relateret til den ene kroniske sygdom, men så opstår der noget andet i den periode, de er indlagt. Det kan betyde, at vi får en borger hjem, der egentlig fungerede meget godt før indlæggelsen, men nu har fået problemer med noget helt andet end det, indlæggelsen handlede om, siger hun til Momentum.

Det er blandt andet ældre med kroniske lidelser som hjerteproblemer, KOL, diabetes, kræft eller knogleskørhed, der også kommer på hospitalet. 

Læs hele historien hos Momentum.

ibs