dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Antallet af 20-årige kriminelle i Danmark er halveret
Forbrydelser som tyveri, bedrageri, hærværk og indbrud er de lovovertrædelser, der oftest bliver begået af de unge.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Antallet af 20-årige kriminelle i Danmark er halveret

Unge bliver oftest dømt for forbrydelser som tyveri, bedrageri, hærværk og indbrud.
21. JUN 2024 9.45

Færre unge kommer på kant med lovens rammer, inden de er fyldt 21 år. Blandt mænd født i 1990 havde 13 procent fået en dom for overtrædelse af straffeloven. For mænd født i 2002 var andelen nede på syv procent i 2023, hvilket stort set er en halvering.

For unge kvinder er tallet mere end halveret siden 1990. Dengang var det fem procent af kvinder under 21 år, der havde fået en dom. For 2002-årgangen er det kun to procent, der er dømt.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Forbrydelser som tyveri, bedrageri, hærværk og indbrud er de lovovertrædelser, der oftest bliver begået af de unge. For 2002-årgangen stod disse forbrydelser for langt størstedelen af lovovertrædelserne. Den næstmest begåede kriminalitet blandt unge er voldsforbrydelser.

Antallet af seksualforbrydelser begået af mænd er firedoblet. I 1990 lå tallet på omkring en procent. For mænd født i 2002 har fire procent fået en dom for en seksualforbrydelse.

Størstedelen af de unge med en dom for en lovovertrædelse er kun dømt en enkelt gang, inden de fyldte 21 år.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.