DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Borgerforslag om sløring af navne får hurtig succes

Det kan være utrygt at gå på arbejde som fx sygeplejerske med sit navn fuldt tilgængeligt for patienter, som nemt kan slå de fulde navne op.

På bare to uger har et borgerforslag, om at alle offentligt ansatte medarbejdere bliver regisreret med et tjenestenummer, fået næsten 18.000 underskrifter. Der skal 50.000 underskriftet til, for at forslagene skal behandles politisk. 

"Offentligt ansatte skal kunne gå sikkert på arbejde og kunne føle sig trygge når de har fri. Derfor er navnebeskyttelse en nødvendighed", hedder forslaget, der er oprettet 18. februar. Det er en del af forslaget, at tjenestenummeret så registreres ved log i en patientjournal. Digitalisering har nemlig gjort, at medarbejderes fulde navne fremgår i alle sammenhænge og ikke kun ved aktindsigt som tidligere. 

Mange offentligt ansatte med navneskilt på tøjet bliver udsat for trusler mod både dem selv og familier, og det er for at skabe en tryggere hverdag for dem, at flere vil have sløjfet efternavnene.

Et lægedrab forrige år har for nylig fået Region Hovedstaden til at bede Sundhedsstyrelsen om at få indført, at personalets identitet kan sløres i patientjournaler. Den nu dømte for drabet havde en undksift af sin journal liggende, og heraf fremgik lægens navn.

I flere regioner har det også været muligt for de ansatte at skjule navnet, mens det andre steder kan bliver muligt med dispensation. 

ibs