DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Vordingborg Kommune

Borgmester så kun overskriften og droppede håndtryk for tidligt

Folketinget har 'ikke gidet gøre lovarbejdet endnu', siger Mikael Smed (S) efter grundlovsceremoni i Vordingborg, hvor syv personer alligevel ikke blev statsborgere.

VORDINGBORG: - Vi handler hurtigt her i Vordingborg, siger borgmester Mikael Smed (S) til DK Nyt som forklaring på en grundlovsceremoni for nye statsborgere, som kommunen holdt onsdag uden håndtryk, som det ellers kræves - og med det resultat, at de syv deltagende kommende statsborgere stadig er netop dét. Altså kommende, men ikke statsborgere endnu.

Den hurtige handling var et nummer for hurtig, viste det sig. Der kom et brev med oplysning om, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ville suspendere reglen om håndtryk, og 'jeg læste overskriften og tænkte: Fint, så kan vi komme i gang', siger borgmesteren til DK Nyt.

Først efterfølgende læste han resten af brevet, hvoraf det fremgik, at ministerens vilje til at suspendere håndtrykskravet bestod i, at han ville fremsætte et lovforslag, så den nugældende lovbestemte regel kunne blive ændret. Mikael Smed medgiver, at 'set i bakspejlet' skulle han nok have læst det hele fra starten.

- Men vi var som sagt hurtige, og da Folketinget ikke har gidet gøre lovarbejdet endnu, så er ceremonien desværre ikke gyldig. Det vil jeg gerne beklage over for de borgere, det gik ud over, siger Mikael Smed til DK Nyt.

Ikke gidet? Sagde du det?

- Ja, det sagde jeg. Alle mulige andre lovændringer kan køres igennem som hastebehandling, men ikke denne, svarer borgmesteren, der kalder det 'ærgerligt at vi har givet de nye borgere en forkert opfattelse' af, at de kunne blive statsborgere nu.

Han vil nu afvente, at den bebudede lovændring faktisk bliver besluttet, før der tages stilling til, hvad der så skal ske.

- Jeg håber, man vil være lidt pragmatisk og anerkende, at vi har haft en fin grundlovsceremoni, selvom det gik lidt for hurtigt, siger borgmester Mikael Smed til DK Nyt.