dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Danmark er bedre end Tyskland og Norge til at få ukrainere i job

Ny dansk og svensk tilgang har virket - halvdelen er kommet i arbejde.

Mens cirka halvdelen er kommet i arbejde af de ukrainere i den arbejdsdygtige alder, som er kommet til Danmark og Sverige, gælder det under en fjerdedel i Tyskland og under en femtedel i Norge. Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Siden Rusland angreb Ukraine i februar 2022, er knap 32.000 ukrainske flygtninge kommet til Danmark, og i modsætning til andre store flygtningegrupper fik de via en særlov hurtigt lov til at komme ud på arbejdsmarkedet.

Det samme gjaldt i Sverige, mens Tyskland og Norge har benyttet en mere traditionel tilgang med et integrationsprogram, som skulle hjælpe de fordrevne ukrainere med bl.a. sprogundervisning.

Tyskland har modtaget omkring 800.000 ukrainske flygtninge i den arbejdsdygtige alder, men kun 132.000 er kommet i arbejde, mens 400.000, som i oktober var igennem det 20 uger lange integrationsprogram, stadig modtog offentlige ydelser. 

I Danmark og Sverige har fokus været på at få ukrainerne i arbejde hurtigst muligt, samtidig med at de er blevet tilbudt gratis sprogundervisning, også udenfor almindelig arbejdstid.  

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.