dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Ukrainere kan bo, arbejde og læse i Danmark til 2025
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) afviser ikke, at der kan blive tale om justeringer af særloven. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ukrainere kan bo, arbejde og læse i Danmark til 2025

Der er ikke udsigt til, at krigen i Ukraine slutter, siger minister. Derfor forlænges særlov for flygtninge.

Særloven for ukrainske flygtninge, der blandt andet giver dem mulighed for at arbejde og gå i skole i Danmark samt benytte sig af sundhedsydelser, forlænges med et år, så den gælder til marts i 2025. Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

EU-landene er på et rådsmøde torsdag blevet enige om at forlænge den midlertidige beskyttelse af de ukrainske flygtninge. Danmark er på grund af retsforbeholdet ikke bundet af EU-lovgivningen på området. Men et flertal i Folketinget har alligevel valgt at forlænge særloven. Der kan dog blive brug for justeringer af den, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

- Desværre er der ikke udsigt til, at Putins barbariske angrebskrig i Ukraine stopper foreløbig. Det er en helt ekstraordinær situation, og derfor er det også det eneste rigtige, at vi forlænger særloven. Mange ukrainere er trods deres svære situation lykkedes med at få arbejde her i landet, hvilket jeg synes er meget positivt. Vi vil efterfølgende se nærmere på, om der er behov for justeringer af særloven.

Afklaring på plads

Knap 40.000 flygtninge fra Ukraine har fået midlertidigt opholdsgrundlag efter særloven. Langt de fleste er ligeledes blevet visiteret til en bolig. 908 har fået afslag på midlertidigt ophold.

Særloven blev vedtaget i marts 2022. Rusland havde i februar samme år invaderet Ukraine. På Det Nationale Integrationsbarometer fremgår det, at 53 procent af de voksne ukrainere i Danmark er i arbejde.

Erhvervslivet har i længere tid presset på for at få særloven forlænget. De ukrainske flygtninge stod indtil nu til at skulle forlade landet i marts 2024. De flygtninge, der på deres arbejde har en opsigelsesperiode på tre måneder, ville i så fald skulle have været opsagt i december i indeværende år. Det undgås altså nu.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.