
Da Randers Kommune i januar vedtog, at kommunens institutioner ikke må afvise at servere svinekød, nåede det til stor forundring for de lokale DF-politikere ud til både nationale og internationale medier, og udtrykket 'frikadellegate' blev født.
Nu kan der være en ny frikadellegate på vej. Byrådsmedlem i Syddjurs Per Dalgaard (DF) indkaldte i februar alle partiets lokalformænd og byrådsmedlemmer i ni østjyske kommuner til et møde, hvor danske værdier i institutionerne var på dagsordenen.
Per Dalgaard forklarer overfor dknyt, at han mener, at det er på tide 'at sætte hælene i, så danske institutioner ikke kommer ud for at skulle bøje sig for krav, som primært den muslimske indvandringsgruppe stiller, når de bl.a. ikke vil acceptere, at der bliver spist svinekød på institutionerne.'
- Vi vil ikke acceptere, at institutionsledere i misforstået godhed bøjer af og siger, at i deres institution vil de ikke spise svinekød. Det vil vi ikke finde os i, siger han til dknyt.
Ved mødet, der havde rådmand i Aarhus Jette Skive som vært, var der repræsentanter fra alle kommuner i den østjyske storkreds: Syddjurs, Norddjurs, Favrskov, Randers, Aarhus, Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg.
Pas på Danmark
For Per Dalgaard handler det ikke kun om frikadeller og flæskesvær. Derfor havde han til mødet lavet en liste med en række punkter, som han opfordrede alle deltagere til at tage med hjem og drøfte med de partifæller, som ikke deltog ved mødet. Punkterne berørte alt fra kristne traditioner til badeforhæng i svømmehaller.
- Det handler om det, som statsministeren sagde i nytårstalen: Vi skal passe på Danmark. Så derfor er første punkt på listen, at vi ikke vil acceptere, at institutionerne i vores kommune afskaffer danske traditioner. Eksempelvis at pynte op til jul og påske, synge julesalmer osv. I det hele taget vil vi bevare den danske traditionelle, kristne kultur, forklarer han.
Han havde en fornemmelse af, at hans forslag blev taget vel imod, og at flere af deltagerne på mødet vil tage forslagene op i deres respektive byråd. Og både i Norddjurs og Favrskov lader det ifølge Politiko til, at han har ret. I Horsens, Odder og Hedensted vil man ikke formulere det så skarpt, som i Per Dalgaards oplæg, men i stedet bruge det som inspiration.
Den 30. marts skal byrådet i Syddjurs drøfte de syv punkter på Per Dalgaards liste:
- 1. Ingen institutioner må afskaffe danske traditioner, som altid har været gældende i samfundet og på den aktuelle institution. Det kan f.eks. gælde de traditionelle aktiviteter ved danske højtider, når børnene går i kirke ved juletid, synger julesamler, pynter op til jul eller påske. Sådanne traditioner må ikke tilsidesættes ud fra et ønske om at tage hensyn til børn og forældre tilknyttet fremmede religioner.
- 2. Madkulturen i Syddjurs Kommunes institutioner er baseret på danske madtraditioner, hvorfor halalslagtet kød ikke tillades.
- 3. Madkulturen skal generelt afspejle danske traditionelle madvaner, hvori bl.a. svinekød er en væsentlig bestanddel, og som derfor ofte serveres i institutioner med madordning. Krav om at svinekød ikke skal serveres efterkommes ikke.
- 4. Ingen institutioner må indføre andre fridage end de, der er baseret på godkendte, danske fri- og helligdage.
- 5. Det accepteres ikke at badeforhæng sættes op i en skoles baderum, eller at en svømmehal (med kommunalt tilskud) holder lukket på visse dage for danske borgere, blot for at borgere med tilknytning til ikke-kristne religioner kan anvende denne alene. Hygiejne og badetøjspåbud gælder alle.
- 6. Ved problemer i offentlige haller/svømmehaller/biblioteker indføres nul tolerance overfor seksuel chikane, mobning eller dårlig opførsel. Ved stigende problemer forlanges legitimation ved indgange og bortvisning af potentielle ballademagere.
- 7. Kameraovervågning sættes i værk ved vedvarende problemer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.