dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Eksperter har 29 forslag til at begrænse børnefattigdom
En hverdag med knappe økonomiske ressourcer i familien kan sætte sig hos barnet i en tidlig alder.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Eksperter har 29 forslag til at begrænse børnefattigdom

Odense vil gøre noget ved de negative konsekvenser, det har for et barn at vokse op i relativ fattigdom. Ekspertgruppe er klar med anbefalinger.
27. JUN 2024 15.30

ODENSE: "Som barn får man et socialt knæk og et knæk i livskvaliteten, når man ikke kan deltage i det samme som de andre."

Sådan beskriver en odenseaner det at være vokset op i et hjem, hvor der ikke blev talt om økonomi, fordi det er skamfuldt at mangle penge.

Et panel af borgere har bidraget med indsigter til en gruppe på fire eksperter, som nu har fremlagt deres anbefalinger til Odense Kommune. Fokus er, hvordan kommunen kan afhjælpe de negative konsekvenser, som børn oplever, hvis de vokser op i et hjem med en trængt økonomi.

Eksperterne peger på de barrierer, som det er muligt at nedbryde, så børn i fattigdom får en chance for at deltage i hverdagens fællesskaber og udvikle sig på lige fod med andre.

Alliance med civilsamfundet

Børnefattigdom er et komplekst problem - derfor er en af ekspertgruppens hovedpointer også, at der skal løftes i flok for at skabe forandringer. Den første anbefaling er, at kommunen sætter sig for at danne en alliance med det lokale erhvervsliv og civilsamfundsorganisationerne med fælles formål om at bekæmpe børnefattigdom. Eksperterne finder det desuden vigtigt, at der følges op på, om den ønskede udvikling sker.

En hverdag med knappe økonomiske ressourcer i familien sætter sig allerede hos barnet i en tidlig alder og trækker spor op gennem voksenlivet. Ekspertgruppen peger på, at byrådet også bør have et særligt fokus på de store børn og unge, så de fx via fritidsjob får en god tilknytning til arbejdsmarked og uddannelse - og dermed øger chancen for at få et voksenliv på lige fod med alle andre.

Det falder i god tråd med borgerpanelets hovedpointe: Vi vil gerne kunne klare os selv - vi har måske brug for støtte, flere kompetencer og viden om de gratis eller billige muligheder der er for, at vores børn har mulighed for at deltage i de fællesskaber, som er så vigtige for deres udvikling og trivsel.

- I et rigt samfund som vores burde fattigdom slet ikke findes. Med ekspertgruppens og borgerpanelets anbefalinger går vi nu foran og styrer mod en mere lige og retfærdig by, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Efter at byrådet nu har fået præsenteret anbefalingerne, skal politikerne efter sommer/i efteråret drøfte anbefalingerne og beslutte, hvilke der skal omsættes på kort og længere sigt.

Se de 29 anbefalinger fra ekspertgruppen og borgerpanelet her.

Se hele rapporten her.

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.