dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Fanø dropper at holde styr på 100 års fødselsdage
Besøg på 100 års-fødselsdage er mange steder en borgmester-opgave.
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Fanø dropper at holde styr på 100 års fødselsdage

Men det vil stadig være muligt at få besøg af borgmesteren - som det også gælder i mange andre kommuner.

FANØ: Mange især mindre og mellemstore kommuner har tradition for, at borgmesteren aflægger besøg hos borgere, der fylder 100 år, for at sige tillykke. 

På Fanø har der også været borgmesterbesøg ved 90 års fødselsdage, diamentbryllupper og krondiamantbryllupper. Men nu har man valgt, at kommunens medarbejdere fremover ikke mere aktivt skal holde øje med, hvornår der er grund til at sige tillykke. Det skyldes sparehensyn.

Det vil dog stadig være muligt at få besøg, men så skal borgerne eller deres pårørende selv rette henvendelse.

- Jeg kommer fortsat meget gerne forbi med en lykønskning, forsikrer borgmester Frank Jensen (R) på kommunens hjemmeside.

Skældud i Randers

En fordel ved den nye regel kan blive, at kommunen slipper for skældud, hvis den skulle overse en 100 års fødselsdag.

Som det for eksempel skete i Randers, hvor kommunen i 2020 måtte beklage, at man havde overset en fødselar. "Fedterøvspolitik" lød det fra et barnebarn i Randers Amtsavis. som undrede sig over, at hans mormor fik brev fra dronningen, men intet hørte fra kommunen. 

- Vi plejer at få lister over de borgere, der fylder 100 år, og så ringer vi til dem og hører, hvordan de kunne tænke sig at blive fejret. Om de vil have besøg af borgmesteren eller en udvalgsformand? Om de vil have en buket eller vin, for der er 500 kroner at gøre godt med. Her er det glippet, det er vi meget kede af, sagde dengang kommunikationschef Karen Balling Radmer, som lovede straks at tage kontakt for at rette op på fejlen.

På byrådsmøde i Hjørring

I Hjørring endte en 100 års fødselsdag i juni sidste år på byrådets bord.

Byrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (løsgænger) bad om at få vedtaget som en pligt, at borgmesteren så vidt muligt altid skal aflægge besøg for at overbringe en hilsen til 100 årige. Baggrunden var, at borgmesteren ikke havde aflagt besøg hos en 100 års fødselar, som endda havde boet i kommunen hele sit liv. 

Borgmester Søren Smalbro (V) kunne dog berolige med, at der er styr på alle 100 års fødselsdage, krondiamantbrylluper og jernbryllupper.

- Men det er selvfølgelig frivilligt, om man ønsker besøg af borgmesteren. Ellers sender vi blot en lykønskning og en blomst. Borgmesterkontoret kontakter altid de pårørende og tilbyder dem et besøg. Hvis de pårørende ikke vender tilbage, så tager jeg ikke derud. I det omtalte eksempel, fik vi netop ikke en tilbagemelding, forklarede Søren Smalbro (V) ifølge Nordjyske

- Borgmesteren skal jo ikke som en anden Rambo tage ud og sparke døre ind hos fødselarer, der ikke ønsker besøg, tilføjede byrådsmedlem Louise Hvelplund (EL).

Det blev understreget, at man også kan ønske at få besøg af et byrådsmedlem med en anden politisk observans end borgmesteren.

Politiske diskussioner

Også i Ringkøbing-Skjern tager borgmester Hans Østergaard (V) på besøg hos 100 års fødselarer. Og nogle gange har fødselarerne til hans overraskelse gerne villet diskutere politik.

- Jeg havde en sjov oplevelse med to 100-årige damer indenfor ganske kort tid. Den første roste mig meget for den konstitueringsaftale, der blev indgået ved sidste valg. Det gjorde den anden bestemt ikke. Hun var faktisk stadig lidt vred over aftalen. Og hun havde virkelig fulgt med og kunne en masse detaljer om forløbet, fortalte han i 2020 til Ugeposten Skjern.

Hans Østergaard erkendte dog, at besøgene med tiden ser ud til at blive en opgave, der vokser i omfang, eftersom flere og flere runder 100 år.

Flere fylder 100

Samme overvejelser har man gjort sig i Aarhus. Her droppede daværende rådmand Jette Skive (DF) tilbage i 2015 en tradition med at tage på lykønskningsbesøg hos 100 års fødselarer. Årsagen var, at der var flere og flere, på det tidspunkt 59 i løbet af et år, skrev Århus Stiftstidende.  Derfor blev grænsen for et besøg sat op til 105 år.

- Men det er ikke sådan, at vi fuldstændig glemmer de runde fødselsdage. 100-årige får stadig en buket blomster af kommunen. Desuden bliver alle de 100-årige inviteret på frokost i festugen, forklarede pressechef Thomas Chemnitz.

I januar i år var der ifølge Danmarks Statistik 794 borgere i Danmark, som var født i 1923, og som dermed havde udsigt til at fylde 100 år i løbet af året.

1.148 var født før 1923 og var dermed over 100. Den ældste borger var født i 1910 og var dermed 112 år gammel.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.