dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Hjælp til afdelinger i alarmberedskab og opdeling af socialområdet i Norddjurs

Udover en opdeling af fagchefområder bør ledelsen i flere afdelinger styrkes - bl.a. er tre afdelinger i alarmberedskab og skal have ekstern hjælp, vurderer ekstern undersøgelse af socialområdet i Norddjurs.

NORDDJURS: En uvildig undersøgelse af socialområdet i Norddjurs Kommune, lavet af det kommunalt ejede udviklings- og konsulentcenter Komponent, blev tirsdag fremlagt for økonomiudvalget og anbefaler bl.a., at området opdeles i to fagchefområder, viser afrapporteringen til udvalget. 

Opdelingen vil understøtte koblingen til det politiske niveau, da socialområdets børne- og ungedel i forvejen hører under børne- og ungdomsudvalget, og det specialiserede voksenområde i forvejen hører under voksen- og plejeudvalget. 

Det foreslås, at opdelingen i et børne- og famileområde samt et voksenområde træder i kraft pr. 1. januar 2023, hvor den konstituerede socialchef fortsætter som henholdsvis konstitueret børne- og familiechef og konstitueret socialchef. De to chefstillinger vil herefter blive slået op og besat i umiddelbar forlængelse af ansættelsen af en ny velfærdsdirektør. 

Baggrunden for Komponents undersøgelse er problemer generelt med arbejdsmiljøet på området. I maj blev velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen fyret og den uvildige undersøgelse sat i gang "med fokus på borgere og pårørendes oplevelse af mødet med Norddjurs Kommune samt arbejdsmiljøet for medarbejdere og ledere på socialområdet", som det da hed i kommunens pressemeddelelse.

Anbefalingerne til kommunen

Tre afdelinger vurderes til at være skrøbelige og i alarmberedskab og derfor bør have ekstern bistand til en kulturproces for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Det drejer sig om Område Ørsted, Auning, Allingåbo,  "Skovstjernen" (område Grenå) samt Visitations- og myndighedsafdelingens børnedel.

I anbefalingerne er der generelt fokus på at styrke afdelingslederniveauet i en stribe afdelinger for at forbedre arbejdsmiljøet for medarbejdere og ledere og for at gavne den borgeroplevede kvalitet. De afdelinger, der nævnes her er: Socialpsykiatri, Område Grenaa, Område Ørsted, Auning, Allingåbro, Område Ørum, Visitations- og myndighedsafdelingen samt Tidlig Indsats og forebyggelse, Familiehuset og Sundhedsplejen. 

Den overordnede opdeling i de to fagchefjob for henholdsvis børne-/familie- og voksenområdet skal ske for at styrke ledelsen, den faglige udvikling, den strategiske retning, det tværgående samarbejde og den økonomiske styring, som det hedder.

En opdeling skal give plads til, at cheferne kan tilrettelægge og organisere bedre og i højere forholde sig til og agere i forhold til det politiske niveau.

Strategi, handling og tillid

I anbefalingerne om at styrke ledelsen nævnes også den administrative og styringsmæssig understøttelse af området. For hurtigt at styrke administrationen på socialområdets voksendel, vil de centralt placerede administrative medarbejdere få arbejdssted på de decentrale enheder. På børnedelen er de allerede placeret decentralt.

Komponent peger endelig på, at der er tale om en organisationsændring, der typisk vil tage tre-fem år, og som kalder på nysgerrighed og mod. Den eksterne bistand til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i de tre afdelinger i alarmberedskab er et konkret tiltag, mens der skal være kompetenceudvikling til medarbejdere i andre udvalgte områder.

For hvert nyt af de to fagchefområder skal der laves strategi, handleplan og realistiske tidsplaner, og der skal arbejdes med at genskabe tillid og tryghed mellem områdeledelse og kommunalbestyrelse. Bl.a. har undersøgelsen afdækket udfordringer ved den nuværende økonomiske styring på det specialiserede voksenområde.

Godkendt af flertallet

Et seminar i februar 2023 vil samle op på et tidligere, hvor temaet bl.a. har været tillid og gensidig forståelse. MED-udvalg i kommunen har haft Komponents anbefalinger til høring, og de skal nu involveres i den videre implementering med den den lokale ledelse.

I et høringssvar fra tillidsrepræsenten for HK'erne efterlyses bl.a. større inddragelse, da HK´erne kun har besvaret et spørgeskema, og det er uklart for dem, hvordan administrationen skal tilrettelægges. En mail fra en gruppe medarbejdere i visitationsafdelingen, børn- og familieteam viser en beklagelse over slet ikke at have været inddraget i høringsprocessen.

På tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde foreslog tre medlemmer at sende Komponents foreslåede tiltag og anbefalinger i yderligere høring, men flertallet på 24 medlemmer godkendte anbefalingerne sammen med et forløb for de berørte medarbejdere på administrationsområdet - med fortsat respekt for MED.

Komponents anbefalinger vil sammenlagt medføre en ekstraudgift for kommunen på 1,83 mio kr., der kommer til at mangle i forhold til de 5 mio. kr. der var afsat tilsammen til området i budget 2023. De fordelte sig med 4,5 mio. på voksen- og plejeudvalgets område og 0,5 mio. kr. på børne- og ungdomsudvalgets område.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.