Foa-analyse:
Hver femte ansatte i ældreplejen forlod faget sidste år

KORT NYT19. JUN 2022 13.00

På baggrund af tal fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor (KRL) fremhæver Fagbladet FOA en stigende medarbejderflugt, hvor det sidste år var hver femte medarbejder i ældreplejen, der forlod faget.

Samtidig fortsætter antallet af ufaglærte med at stige. I dag har 23 procent af personalet ikke en relevant uddannelse mod 12 procent i 2017. Udviklingen skal formentlig forklares med mangel på arbejdskraft, rekrutteringsudfordringer og et forhøjet sygefravær på grund af coronavirus, lyder det fra både FOA og KL. For eksempel er antallet af overarbejdstimer og inddragede fridøgnstimer, altså timer, hvor man er på arbejde, selvom man egentlig havde fri, næsten tredoblet i de første tre måneder af 2021 sammenlignet med samme periode i 2017. 

- Når jeg ser tallene, løber det mig koldt ned ad ryggen. Det var den her situation, som blandt andet FOA har advaret imod i rigtig mange år, siger psykolog Dorthe Birkmose til bladet. Hun har i omtrent 20 år undervist og talt med medarbejdere i ældreplejen om risikoen for omsorgstræthed og forråelse og betragter ældreplejens tilstand for tæt på "håbløs". Hun mener, udviklingen skyldes årtiers fejlslagen målstyring, besparelser og dét, hun kalder manglende "fagligt råderum" for medarbejderne og lederne.

cwa