dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

KL og Regionerne sætter fokus på social ulighed i sundhed

Alliancen afleverer i dag seks konkrete anbefalinger til regeringen, der skal gøre noget ved den stigende ulighed i sundhed.
10. JAN 2024 13.20

En alliance mod social ulighed i sundhed, der består af KL, Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse, præsenterer i dag seks anbefalinger til regeringen om, hvordan der kan skabes mere lighed i sundhed. Anbefalingerne bliver offentliggjort ved en konference på Christiansborg.

Anbefalingerne peger bl.a. på behovet for flere strukturelle forebyggelsestiltag som eksempelvis en højere aldersgrænse for salg af alkohol og markant højere afgifter på tobak og nikotinprodukter, og så skal investeringer i de forebyggende indsatser til børn og unge prioriteres.

- Vi må og skal nedbringe uligheden i sundhed – det er en af de vigtigste udfordringer, vi som samfund skal løse i fællesskab. Desværre er uligheden også stigende i et presset sundhedsvæsen, så handling er bydende nødvendig nu, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kommunerne er klar

Ifølge alliancen er forskellen i sundhed blevet mere markant de sidste 35 år. Den økonomisk og uddannelsesmæssigt bedst stillede del af befolkningen lever i dag 10 år længere end den dårligst stillede del af befolkningen. For 35 år siden var forskellen kun fem år, skriver KL, Danske Regioner og Kræftens Bekæmpelse.

- Ulighed i sundhed er et kæmpe problem, som vi er nødt til at sætte hårdere ind for at bekæmpe. I kommunerne er vi mere end klar. Vi er tæt på borgerne i deres hverdagsliv i mødet med sundhedsplejen, dagtilbuddet, skolen, fritids- og kulturlivet og på familieområdet – for bare at nævne nogle af velfærdsområderne, hvor vi kan arbejde forebyggende og i tæt samspil med blandt andet civilsamfundet finde de bedste veje til mere lighed, siger Sisse Marie Welling (SF), fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.

- De seks anbefalinger har bred opbakning blandt alle de centrale aktører, og jeg håber derfor, at regeringen og Folketinget vil sætte handling bag. Vi har brug for stærkere strukturelle tiltag og bedre rammer til at arbejde forebyggende, fortsætter hun.

De seks anbefalinger lyder

  • Fokuser på forebyggelse – både ved strukturelle og individrettede indsatser
  • Mål og tilpas sundhedsindsatser til den enkelte borgers behov og tag udgangspunkt i den lokale population
  • Styrk fællesskaber og samspillet med det offentlige og civilsamfundet
  • Arbejd med at fremme sundhed og lighed inden for og på tværs af sektorområder og gør en forskel fra egen position
  • Styrk og udbred viden om virksomme indsatser, metoder og redskaber
  • Prioriter investeringer i forebyggende indsatser til børn og unge.
     

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.