I Danmark er det et lovkrav, at vuggestuer, børnehaver og fritidshjem indhenter børneattester på personale, der kan opnå direkte kontakt med børn under 15 år. Det sker for at sikre, at de ansatte ikke er tidligere straffet for seksuelle overgreb mod børn.
Onsdag har kulturminister Bertel Haarder (V) dog åbnet op for at justere reglerne, når det kommer til flygtninge. Det er nemlig ofte en besværlig proces at hente attesterne hjem fra flygtningenes hjemland. Men den idé møder kritik fra Red Barnet, der ikke ønsker at ændre på reglerne.
- I Red Barnet har vi den holdning, at loven om børneattester er god. Vi mener ikke, at den skal ændres, fordi børneattesten fungerer som en 'gatekeeper'. Børneattesten er et vigtigt element til at beskytte børn mod overgreb, siger seniorrådgiver Gitte Jakobsen, Red Barnet.
Det er Avisen.dk, der onsdag skrev, at Bertel Haarder i et skriftligt svar til Dansk Folkepartis børneordfører, Pernille Bendixen, udtrykker sin forståelse for, at landets kommuner står i et dilemma, når de skal ansætte flygtninge.
Hos KL bakker man op om kulturministerens forslag. Tidligere har formanden for KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler (K) åbnet forsigtigt op for at støtte forslaget, og nu er han endnu mere klar i spyttet. Han er således klar til at tage en diskussion med regeringen om, hvordan man kan supplere lovkravet om børneattester for personer, der arbejder med børn og unge under 15 år.
- Problemet er, at det ofte vil være blanke stykker papirer, vi får, når vi indhenter en børneattester fra flygtningenes hjemland, siger Michael Ziegler.
Pædagogernes fagforening BUPL bakker også op om forslaget, og det samme gør Aalborg Kommune. I Aarhus Kommune er rådmanden for børn og unge, Bünyamin Simsek (V), dog mere kritisk over for ideen.
- Jeg synes ikke nødvendigvis, det er en god idé at fjerne kravet, siger han.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.