Endnu en gruppe handicappede rammes af lovforslaget om et kontanthjælpsloft. Handicappede ægtepar på kontanthjælp står nemlig til at miste knap halvdelen af deres indkomst, hvis de ikke opfylder 225-timers-reglen.
Den siger, at kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet ved at arbejde, hvad der svarer til seks uger på et år, altså 225 timer.
Men selv om de er jobparate, er det svært for handicappede at komme ind på arbejdsmarkedet og dermed leve op til reglen om 225 timers arbejde ifølge Danske Handicaporganisationer, som repræsenterer 32 handicaporganisationer med 330.000 medlemmer. Hvis den ene ægtefælle ikke opfylder kravet, bortfalder hjælpen ifølge lovforslaget for denne ægtefælle.
Det skønnes i lovforslaget - dog med 'betydelig usikkerhed' - at omkring 670 ægtepar i gennemsnit mister 162.000 kr. på årsbasis, fordi den ene ægtefælle betragtes som reelt hjemmegående.
Tager man kontanthjælpen fra handicappede, er der ifølge formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, ikke andre typer støtte tilbage at leve for.
- Man kan ikke få ressourceforløb, for det giver kommunerne typisk afslag på. Man kan ikke få førtidspension, for det kan man ikke få nu om dage. Derfor er der ikke andet at leve for end kontanthjælp, og hvis man ikke kan få det, er der ingenting, siger Thorkild Olesen.
Hvis ingen af ægtefællerne opfylder betingelserne om 225 timers arbejde, udbetales der ifølge forslaget fortsat hjælp til den ægtefælle, der er tættest på arbejdsmarkedet.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.