dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Mentalerklæring viser idylliseret fremstilling og trang til anerkendelse

Det vurderes, at den tiltalte kvinde formentligt har en "histrionisk personlighedsforstyrrelse". Den samme som den dømte sygeplejerske fra Nykøbing Falster.

RANDERS: I slutningen af onsdagens retsmøde oplæste anklageren mentalerklæringerne om den tiltalte. De inkluderer en vurdering fra en psykolog, en overlæge og retslægerådet. 

Fælles for de tre vurderinger er, at den tiltalte idylliserer sit liv og sig selv. Det nævnes, at hun har haft en kompleks opvækst og et hårdt sygdomsforløb, men at hun på trods af det fremstiller sit liv som problemfrit. 

Hun har et selvbillede af at være disciplineret og vil gerne hjælpe andre, og at hun har en ”mig imod verden-tankegang”. Hun har ved samtalerne ageret styrende og har forsøgt at bestemme, hvad samtalen skulle handle om. Hun er benægtende og afvisende for alt, hvad der er svært i hendes liv. 

Fungerende på overfladen

Hun kan derfor være fungerende socialt på det overfladiske plan, men vil ikke gå dybere ind i de negative aspekter af sit liv. Hun bruger ”umodne mestringsstrategier” til at håndtere sine følelser, hvilket betyder, at hun undertrykker sine følelser og lige pludselig kan bryde sammen og eksplodere. På den måde kan hun for andre over tid fremstå ”lunefuld”, idet hun lige pludseligt kan skifte humør, fremgår det af erklæringerne. 

Hun er anerkendelsessøgende og bliver nemt påvirket af andres holdninger til hende. Hun kan virke grænseoverskridende, når hun insisterer på at forbedre situationer.

Hun har udtalt, at hvis hun får en dom og skal sidde i fængsel, så er der ikke nogen til at sørge for, at fremtidige plejehjemsbeboere ikke bliver udsat for vanrøgt. Hertil nævnes, at hun ophøjer sig selv som en person med en unik træng til at hjælpe andre.

Det vurderes, at hun formentligt har en let til moderat histrionisk personlighedsforstyrrelse, hvilket er den samme personlighedsforstyrrelse som sygeplejersken Christina Aistrup Hansen. Hun blev i 2016 dømt for drab og drabsforsøg på patienter på Nykøbing Falster Sygehus. 

Dog er der intet, der tyder på, at hun er psykisk syg, så derfor vurderes det, at hvis hun får en dom, så skal hun afsone den som en normal straf. Kvinden nægter sig skyldig i alle anklager mod hende. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.