dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Dødsårsag blev fastlagt, og en grådkvalt kollega vidnede
Retssagen, som foregår i byretten i Randers, er nu halvvejs.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Dødsårsag blev fastlagt, og en grådkvalt kollega vidnede

En kollega beskrev tiltalte som omsorgsfuld og en god kollega. Dog kom det frem i vidneforklaringen, at hun ikke altid var lige nem at arbejde sammen med.

RANDERS: En sosuassistent, som var på arbejde 26. februar sidste år, dagen forud for fire mistænkelige indlæggelser fra Plejecenter Tirsdalen, er tydeligt påvirket af at skulle afgive sin vidneforklaring i retten. Hun havde ønsket, at tiltalte ikke skulle være til stede ved hendes vidneforklaring, men det blev ikke godkendt af retten. 

- Hun var omsorgsfuld og kærlig. Både som kollega og menneske, og hun var en af de få, som tog rigtig godt imod mig, da jeg startede på Tirsdalen. Jeg beundrede den faglighed, hun havde. Hun var god til at reflektere over sine handlinger, forklarede den tidligere kollega grådkvalt.

Den tiltalte blev tydeligt rørt over den tidligere kollegas forklaring. 

I forklaringen kom det dog frem, at den tiltalte sosuhjælper ikke altid var lige nem at arbejde sammen med. Efter flere datoer med indlæggelser fik afdelingen en mail om, at de nu skulle gå sammen to og to, når de skulle give beboere medicin. Både for at beskytte beboerne og de ansatte.

Dog nægtede tiltalte at følge ordningen, da hun følte, at det var overvågning. Hun fortsatte derefter med at gå alene, også når hun skulle give beboere medicin. 

Den tiltalte og sosuassistenten havde dagen efter de første indlæggelser skrevet sammen. Beskederne blev læst op i retten, hvor den tiltalte blandt andet havde skrevet, "at der skulle ryddes op i medicinen". Og da kollegaen havde skrevet, at hun håbede, at de indlagte beboere ville overleve, da havde tiltalte svaret: "Det gør de ikke."

Dødsårsag

Den sjette retsdag i sagen mod den drabstiltalte sosuhjælper startede med, at en retsmediciner vidnede. Hun skulle redegøre for, hvad der var dødsårsagen for en beboer, og hvad der fik tre andre i livsfare over flere gange. 

Det centrale var lægemidlet Baclofen, som alle beboerne havde haft i deres krop ved indlæggelserne sidste år. Men var det reelt det, som gjorde dem så syge og bevidsthedssvækkede?

- Generelt, så ja. Det er Baclofen, der har været farligt, især fordi ingen af dem skulle have haft det, forklarede speciallægen i retsmedicin Lise Frost.

Hun forklarede, at det i alle tilfældene, sammenholdt med personernes i forvejen svækkede tilstand pga. alder og sygdomshistorik, at det var baclofen, som havde sat dem i livsfare. En af beboerne afgik få dage efter indlæggelse ved døden.

- Vi så ved undersøgelserne ingen andre årsager eller forandringer i sundhedstilstanden, som kunne forklare dødsårsagen. Vi antog derfor, at døden skyldtes Baclofen, forklarede speciallægen. 

Baclofen centralt

Som tidligere omtalt er Baclofen et receptpligtigt lægemiddel, som virker muskelafslappende. Lægemidlet kan i for høje doser være livsfarligt, især hvis der ikke har været en optrapning. 

Det er tidligere kommet frem i sagen, at tiltalte har googlet lægemidlet lige omkring indlæggelserne, inden det var kendt, at det specifikt var det, som beboerne var blevet forgiftet med, selvom ingen af dem havde fået det ordineret af en læge. 

Derudover er kvinden også tiltalt for at have stjålet, blandt en række andre lægemidler, Baclofen fra Plejecenter Tirsdalen. 

Sosuhjælperen nægter sig skyldig i anklagerne mod hende. I dag er sagen rundet halvdelen af de afsatte retsdage, og det forventes, at dommen vil falde i slutningen af februar. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.