dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Vred og nedladende leder:
Nyt påbud til jobcenteret i Syddjurs

Arbejdstilsynet skrider ind over for elendigt arbejdsmiljø.

SYDDJURS: Overfusninger, skæld ud, latterliggørelse og mistænkeliggørelse. Arbejdsmiljøet på en specifik afdeling på jobcenteret i Syddjurs Kommune er så dårligt, at kommunen nu har fået påbud om at forbedre det, oplyser TV2 Østjylland

 Arbejdstilsynet er arbejdsmiljøet til fare for medarbejdernes fysiske eller psykiske sundhed.

33 ud af 36 interviewede ansatte og ledere svarer, at nogle ansatte i afdelingen er blevet udsat for krænkende handlinger siden januar 2023. Derfor forsøger Syddjurs Kommune nu at rette op på problemerne.

- Det kan være svært at pege præcis på, hvad årsagen er til, at arbejdsmiljøet kommer under pres i en afdeling. I den konkrete afdeling er der både tale om, at nogle personlige relationer er gået skævt, samtidig med, at flere arbejdsgange har skullet omlægges. Det har desværre givet et presset arbejdsmiljø, lyder det i et skriftligt svar fra Tina Kjærgaard Mogensen, chef for beskæftigelse i Syddjurs Kommune.

Afdelingen på jobcenteret har på grund af problemerne fået et påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre arbejdsmiljøet inden den 15. februar næste år.

Vender øjne

En del af problemet skyldes en leders adfærd på afdelingen, men også ansatte skulle være en del af problemet, står der i afgørelsen fra Arbejdstilsynet.

- Der angives eksempler på overfusning af centerleder, at blive råbt af, at centerleder vender øjne, bliver vred, latterliggør og nedgør, at centerleder taler nedladende om andre kollegaers kompetencer, handlinger og sygdom til andre kollegaer, at kollegaer bagtaler centerlederen, at leder gisner om årsagen til tidligere kollegas besvimelser (religion og helbredsmæssige forhold), står der i påbuddet fra Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet lægger i sin vurdering særlig vægt på, at krænkende handlinger fra en leder ofte opleves som ekstra belastende. Det skyldes den magt, lederen har, og at det sjældent er muligt at få lederens hjælp, når det er lederen selv, der står bag de krænkende handlinger.

Fra Syddjurs Kommune afviser man, at lederen entydigt er roden til problemet.

- Det er klart, at lederen har et særligt ansvar, og derfor har vi også udarbejdet en handleplan som adresserer adfærden hos både leder og medarbejdere. Processen følges af en arbejdsgruppe med både medarbejderrepræsentanter, tillidsfolk og HR. Desuden har vi involveret Human House som en ekstern part til sikre et godt forløb fremad. Det er min oplevelse i det daglige, at afdelingen er i en god udvikling, hvor konflikterne løbende bliver løst. Med de aktuelle tiltag har jeg derfor tillid til, at lederen sammen med medarbejderne kan udvikle afdelingen i en positiv retning – og også inden den 15. februar, skriver Tina Kjærgaard Mogensen.

Ikke nok

Arbejdstilsynet har været på flere kontrolbesøg på afdelingen i løbet af 2023, og på trods af, at jobcenteret har iværksat flere tiltag for at komme problemerne til livs, så vurderer Arbejdstilsynet, at det ikke har været nok. Derfor har Arbejdstilsynet givet Syddjurs Kommune et påbud og en deadline for at rette op på problemerne.

- Vores tiltag er blevet justeret i takt med, at vi er blevet klogere og har fået input fra medarbejderne. Arbejdstilsynet gav os et påbud om at udarbejde en rapport om forholdene i juli måned. Den rapport har vi brugt som en anledning til at få drøftet udfordringerne til bunds. Det blev gjort på en temadag i september, og vi har brugt medarbejdernes input fra den dag til at justere vores tiltag. Samtidig har vi hyret Human House, som udarbejdede rapporten, til at bistå os i den fortsatte proces med at sikre arbejdsmiljøet, lyder det i et skriftligt svar fra Tina Kjærgaard Mogensen, chef for beskæftigelse i Syddjurs Kommune.

Ifølge hende blev kommunen opmærksom på problemet i maj, og herefter iværksatte den bl.a. en arbejdsgruppe, omsorgs- og statussamtaler og et udviklingsforløb af den lokale ledelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.