
I 29 af landets kommuner er der i år afsat færre penge til omsorg og pleje pr. borger over 80 år sammenlignet med 2015 - selv når pengene fra værdighedsmilliarden er medregnet. Ser man bort fra værdighedsmilliarden, ville der have været færre penge pr. ældre i yderligere 18 kommuner.
Det viser en analyse foretaget af Analystik.dk for Ældre Sagen over kommunernes budgetter til pleje og omsorg. Tallene stammer fra Danmarks Statistik og er renset for inflation, oplyser Ældre Sagen. Når værdighedsmilliarden ikke betyder flere penge til omsorg og pleje i alle kommuner, skyldes det sparekrav fra regeringen. På den ene side får kommunerne penge til en mere værdig ældrepleje. På den anden side skal de finde besparelser på budgettet på 1 pct. gennem omprioriteringsbidraget.
I 2016 får kommunerne dog de fleste af pengene retur. Men nu og her betyder det ifølge kommunerne besparelser på ældreområdet. De kommende år fortsætter kravet om at finde én procent i besparelser til omprioriteringsbidraget, og da der samtidig kommer flere ældre, skaber det et yderligere pres på økonomien. Lige nu er der 244.700 ældre på 80 år og derover. Det tal vil ifølge Danmarks Statistik stige til omkring 276.000 i 2020 og til 437.000 i 2030.
De blinde, lamme og demente
Ringkøbing-Skjern er en af de kommuner, hvor det har været nødvendigt at skære i ældreplejen. Derfor har kommunen i et brev informeret alle ca. 1350 hjemmehjælpsmodtagere om, at de skal genvisiteres.
'Kriterierne for at modtage praktisk bistand fremadrettet vil primært kun omfatte borgere, der er svært demente, blinde eller lamme i næsten hele kroppen, og som ikke har ægtefælle eller anden pårørende i boligen, der kan udføre rengøring,' skriver kommunen blandt andet i brevet.
Ambitionen med øvelsen er at reducere timetallet for borgere, som udelukkende modtager praktisk hjælp, med 55 pct. og for borgere, som modtager både pleje og praktisk hjælp, med 30 pct. Kommunen forventer at kunne spare 12,4 mio. kr. med den manøvre.
De borgere, der af kommunen vurderes til ikke at være blinde, lamme eller demente nok til fortsat at kunne få hjemmehjælp, tilbydes i stedet et rehabiliteringsforløb.
Se et interaktivt kort over, hvad kommunerne forventer at bruge på ældrepleje i 2016 , og læs andre eksempler på, hvordan besparelserne håndteres hos Ældre Sagen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.