dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Pressenævnet kritiserer Nordjyske for at koble møgsag til børnechefs afgang

Avisen bragte ukorrekte oplysninger om børnechefens afgang, og de efterfølgende rettelser blev ikke oplyst til offentligheden.

BRØNDERSLEV: Den nordjyske avis, Nordjyske, er blevet kritiseret af Pressenævnet for at have foretaget en utilstrækkelig rettelse og forelæggelse i forbindelse med en kontroversiel artikel om børnechefen i Brønderslev Inge Gorm Andersen. Det oplyser Pressenævnet. 

Artiklen med titlen "Børnechef stopper med øjeblikkelig virkning - mens betændt sag dukker op" blev offentliggjort i september 2022 og omhandlede børnechefens fratrædelse og hendes involvering i belastende børne- og familiesager - rettere Serritslevsagen, en sag om misrøgt i en familie. 

I artiklen blev der fejlagtigt sammenkædet en kritisk redegørelse fra en konsulentvirksomhed med den omtalte familiesag, hvilket resulterede i en ukorrekt fremstilling af børnechefens rolle. Blandt andet blev underrubrikken "Borgmester afviser, at afsked hænger sammen med mange møgsager - politikerne ønsker blot en ny profil" anført som en del af denne fejlagtige sammenkobling.

Offentligheden fik ikke oplyst fejl

Efter at børnechefen klagede til Pressenævnet, fandt nævnet, at avisen ikke havde foretaget en tilstrækkelig rettelse og forelæggelse. Avisen havde undladt at informere offentligheden om rettelsen, og de havde heller ikke forelagt børnechefen de konkrete oplysninger om de belastende børne- og familiesager. Pressenævnet udtalte derfor kritik af Nordjyske i dette henseende.

Det skal dog bemærkes, at Pressenævnet ikke udtalte kritik af de øvrige klagepunkter, som Inge Gorm Andersen havde fremsat. Det drejede sig om avisens manglende kildekritik og undladelsen af at forelægge artiklens indhold for børnechefen.

Nordjyske blev pålagt at rette op på manglerne og sikre en korrekt fremstilling af sagen. Pressenævnet understregede vigtigheden af rettelsesproceduren og at sikre, at berørte parter får mulighed for at kommentere og imødegå påstande, der vedrører dem direkte.

Den første regel der fremgår af Vejledning om god presseskik, er, at der under punkt A) 1 står følgende: "Det er mediernes opgave at bringe korrekt og hurtig information. Så langt det er muligt, bør det kontrolleres, om de oplysninger, der gives eller gengives, er korrekte."

Se Pressenævnets kendelse her. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.