Antallet af sygedage svinger betydeligt fra kommune til kommune. Det skriver Ugebrevet A4, der har foretaget en kortlægning af antallet af sygedage i landets kommuner.
Den viser store udsving. En medarbejder i Glostrup kommune har eksempelvis 15,2 sygedage om året mod under 10 i Esbjerg og 9,7 på Læsø.
For Glostrups vedkommende betyder det ifølge A4, at kommunen ville kunne få 6154 ekstra medarbejderarbejdsdage at rutte med, hvis man bragte antallet ned på Esbjergs niveau.
Forskel på storby og provins
Ifølge seniorforsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Thomas Lund kan der være flere forklaringer på udsvingene.
- Der er stor forskel på at sidde på et socialkontor i storbyen og så et mere fredeligt sted i landet, siger han til A4.
Han peger også på udliciteringer af notorisk hårde job i eksempelvis hjemmeplejen eller rengøring.
- Når man i nogle kommuner har udliciteret de her områder, så indgår det jo ikke længere i statistikken for kommunalt ansatte, siger han.
Syge går alligevel på arbejde
Hos FOA, Forbundet af Offentligt Ansatte, oplever man også et større pres.
- Vi ser, at folk, der reelt er syge, går på arbejde med et par panodiler, fordi de er bange for at blive opsagt, siger næstformand Mona Striib.
Kommunernes Landsforening arbejder aktivt på at nedbringe antallet af sygedage.
- Der vil altid være forskelle. Men der er et aktivt fokus på området, siger Charlotte Hougaard Clifford, kontorchef for Arbejdsgiverpolitisk Center i KL.
KL understøtter alle kommuner i at have fokus på det hos lederne og i at arbejde systematisk med at følge op på sygefravær.
Skepsis hos HK
Hos HK Kommunal mener man, at 'kommunerne masserer tallene for sygefraværet', hvilket gør det svært at drage konklusioner.
- Der er store forskelle fra kommune til kommune og fra faggruppe til faggruppe. Samtidig er der stor forskel på, hvordan kommunerne arbejder med det, siger Mads Samsing, næstformand for HK.
HK Kommunal oplever desuden kommuner, der løser problemet ved at skille sig af med syge medarbejdere.
- Der er nogle kommuner, der er gode til at håndtere sygefravær. Og så er der nogle, hvor de er blevet hurtige til at bekæmpe de syge i stedet for fraværet. Og fyre de syge i stedet for at afhjælpe problemet, siger Mads Samsing.
Hvis en kommune nedbringer antallet af sygedage på den måde, så bliver et lavt tal til en falsk præstation, mener Mads Samsing.
sl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.