DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Udgifterne til ældre stiger mere end ventet

Gennemsnitligt stiger sundhedsvæsnets udgifter til ældre over 65 år mere end forventet. Det kan kalde på nye beregningsmodeller.
16. MAJ 2020 11.59

I en ny rapport fra Vive konkluderes det, at sundhedsvæsnets udgifter til ældre borgere stiger mere end ventet. De seneste ti år er udgifterne til borgere mellem 65-90 år steget mere og hurtigere end for den resterende gruppe af befolkningen. 

Udgifterne er allerede nu højere end for bare få år siden, og den demografiske udvikling presser og udfordrer den fremtidige finansiering af sundhedsvæsnet, lyder det fra Danske Regioner og Vive. Derfor er man nødt til at se på de modeller, der fremskrives ud fra. 

- Det her er ny viden, som vi er nødt til at forholde os til. For samtidig med, at udgifterne til den enkelte ældre stiger, så stiger antallet af ældre også, og den kombination gør i hvert fald ikke behovet for ressourcer mindre, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

Danmark oplever steeping

Det er den ældre gruppe af borgere, der står for stort alle de ekstra ressourcer, som er tilført sundhedsvæsnet de seneste ti år. 

Vi oplever en såkaldt steeping, hvor kurven over udgifterne til de ældre er stejlere end normalt. Derfor kræver det ekstra opmærksomhed, hvis udgifterne ikke skal stikke af.

- De nuværende modeller risikerer at undervurdere de kommende års vækstbehov i sundhedsomkostningerne, og det er rapportens klare anbefaling, at for eksempel De Økonomiske Råd og den økonomiske modelgruppe Dream begynder at indregne en selvstændig steeping-effekt i deres fremskrivninger af sundhedsudgifterne i Danmark, siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos Vive.

Vive har lave rapporten for Danske Regioner. 

Find hele rapporten hos Vive.

ibs