DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Unge har halvt så langt til gymnasiet som til erhvervsuddannelsen

Elever på alment gymnasium har i snit ti kilometer til skole, mens elever på erhvervsskolernes grundforløb har 22. Det er skidt, når man gerne vil have flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

Når 9. klasseelever skal vælge, om de vil starte på en gymnasial uddannelse eller en erhvervsskole, kan de konstatere, at der er stor forskel på, hvor langt de får i skole.

En ny Momentum-analyse viser, at elever på almene gymnasier (STX) i gennemsnit har ti kilometer mellem deres grundskole og gymnasiet, mens elever på erhvervsskolernes grundforløb i gennemsnit har 22 kilometer.

For de gymnasiale uddannelser under ét, altså også HHX, HTX og HF, er gennemsnitsafstanden 12 kilometer, og elever på erhvervsskolernes hovedforløb har hele 27 kilometer.

Den større afstand kan især have betydning for elever, der er i tvivl om, hvad de skal vælge, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier - Lederne, til Momentum. 

- Det gør en forskel, om man skal gå lige rundt om hjørnet, eller om man skal rejse langt for at komme i skole. Muligheden for at eksponere uddannelsen og vise, hvad man går og laver, bliver også påvirket. Det er klart, at jo længere der er til den nærmeste erhvervsuddannelse, jo flere krav stiller det til samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionen og folkeskolen for at få flere til at se muligheden, siger han.

Hele landet bør have adgang

Kommunerne skal via folkeskolen hjælpe eleverne med at vælge den rette ungdomsuddannelse, og for at gøre det valg nemmere er det vigtigt, at der er en bred geografisk spredning af ungdomsuddannelser i hele landet. Det siger Thomas Gyldal Petersen (S), formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL.

- Det er klart, at alle uddannelser ikke kan udbydes i alle byer, men det er vigtigt, at man arbejder på, at alle unge i hele landet har lige adgang til en relevant uddannelse. At der ligger en uddannelse har også stor betydning for beskæftigelsen og for, om det er attraktivt for de unge at blive i lokalområderne, siger han til Momentum.

Han frygter, at den geografiske spredning af uddannelserne kan komme yderligere under pres, når ungdomsårgangene i de kommende år bliver mindre.

Især landbrugselever har langt i skole, mens elever på grundforløbet "kontor, handel og forretningsservice" med 15 har kortest afstand til en erhvervsuddannelse.

ak