GULDBORGSUND: Manglende sammenhængskraft i medarbejdergruppen og mellem medarbejdere og ledelse kunne være den venlige overskrift på, hvordan situationen er i Guldborgsunds Center for Familie og Forebyggelse.
Efter 15 interviews i afdelingen og med ledelsen har konsulentfirmaet Komponent, der blev hyret af byrådet, fået udsagn om "voksenskældud", en "splittet organisation", hård jargon og manglende tillid til ledelsen.
Komponent har nu afsluttet sin eksterne undersøgelse af, hvad der skete før, under og efter den ulovlige instruks i november, der under fyringstrusler pålagde sagsbehandlere at spare 100.000 kr. årligt på hver sagsstamme. Instruksen, der kort efter blev korrigeret, blev siden anonymt sendt til Ankestyrelsen, der har forlangt handling fra byrådet på den åbenbart ulovlige besked.
Rapporten gør rede for, hvordan Guldborgsunds udgifter til anbringelser er blandt de højeste i landet, hvordan afdelingen i løbet af 2020 har været gennem flere skift i ledelsen, og hvordan de økonomiske forholdsordrer tilsyneladende har været noget svingende.
En ny centerchef - som del af et tredje ledelsesteam inden for kort tid - konstaterede i juni 2020 stor frustration blandt sagsbehandlerne over manglende økonomisk beslutningskraft og gav dem fuld kompetence uden fastsat beløbsgrænse for at få fagligheden tilbage i højsædet.
I oktober måtte der bevilges 25 mio. kr. i tillægsbevilling for at imødekomme budgetoverskridelser. I november pegede en nyansat jurist på, at der måtte kunne spares på nogle af sagerne, og fortsatte tegn på merforbrug på yderligere syv mio. kr. blev så baggrunden for den famøse, ulovlige instruks til sagsbehandlerne.
Instruksen kaldes af Komponent "ikke gennemtænkt, konsekvensvurderet eller strategisk overvejet". Og hvordan det så kom så langt, er der mange bud på. Komponent beskriver, hvordan "der refereres forskelligt og meget nuanceret til, hvilket ledelsesniveau der har lagt pres på en hurtig beslutning, og derfor er der forskellige holdninger til, hvem i organisationen der er årsag til problemet eller frikendes.
Konsulenterne konkluderer, at der ud fra en faglig betragtning er tale om en splittet organisation, hvor flere sagsbehandlere ikke har faglig tilllid til ledelsen. Der peges på
Komponent har en del konkrete anbefalinger at gå videre med, her et udpluk:
Økonomiudvalget i Guldborgsund har efterfølgende sat gang i flere af anbefalingerne, når det gælder kompetenceløft og styring, handleplaner og bedre kommunikation i afdelingen.
Se analysen.