dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Digitalt spørgeskema fanger ældre med mest behov
89-årige Henning Nielsen blev under et hjemmebesøg overtalt til at prøve træningsmulighederne i et aktivitetscenter i Korsør. "Jeg var meget skeptisk i starten - motion og træning har aldrig sagt mig noget, men nu er jeg blevet helt bidt af det, og jeg er jo blevet markant bedre gående," siger han.
Foto: Slagelse Kommune

Digitalt spørgeskema fanger ældre med mest behov

Hjemmebesøg hos ældre kan give et skub til et mere aktivt liv. Skema hjælper kommunen til at få besøgt dem, der har størst risiko for dårlig livskvalitet.

Et digitalt spørgeskema til ældre har vist så gode resultater, at Sundhedsstyrelsen nu anbefaler det til alle kommuner. 

Det oplyser Slagelse Kommune, som i nogle år har deltaget i et EU-finansieret innovationsprojekt, WIPP-projektet, der går ud på tidligt at kunne opspore skrøbelige ældre i aldersgruppen 60+.

De ældre bliver bedt om at svare på skemaet med 19 spørgsmål, når de bliver oplyst om deres ret til forebyggende hjemmebesøg.

Det giver dem et billede af, hvad besøget kan handle om, så flere takker ja til besøg. Samtidig får kommunen et bedre indtryk af, hvem der har størst behov for besøg, og hvem der blot skal have at vide, at de kan henvende sig ved behov, fortæller Gorm Rabølle Knudsen, udviklingskonsulent i Slagelse og formand for projektets netværk.

- Modellen i projektet og de spørgsmål, vi stiller de ældre, har vi så stor succes med, at KL nu understøtter spredning af modellen fra os og de øvrige kommuner i projektets netværk til alle 98 kommuner. Samtidig har Sundhedsstyrelsen i en helt ny national evaluering af de forebyggende hjemmebesøg anbefalet kommunerne at benytte netop vores model, siger han.

Mere end 4.500 ældre har været udsat for modellen, og 58,8 pct. af dem, der har tilmeldt digital post, svarede på hele spørgeskemaet. Heraf udløste en tredjedel en rød farve, mens resten fik enten gul eller grøn. En evaluering har vist, at farverne stemte godt overens med, hvordan fagmedarbejdere og borgerne selv vurderede de ældres livskvalitet og helbred, fortæller Gorm Rabølle på LinkedIn, hvor evalueringsrapporten også ligger.

I gang med træning

I Slagelse tilbydes alle ældre over 65 år et forebyggende hjemmebesøg for at hjælpe dem til et mere aktivt liv gennem forskellige aktivitetsmuligheder.  

Slagelse Kommune hjælper bl.a. beboere i et lokalområde med at oprette et lokalt trænings- og aktivitetsfællesskab drevet af de ældre selv, men med understøttelse og sparring fra fysioterapeuten.

Der findes p.t. 16 trænings- og aktivitetsfællesskaber rundt om i kommunen, som alle er drevet af de ældre, men understøttes af en medarbejder fra aktivitetscentrene.

- Det er vigtigt for os, at alle ældre har mulighed for fysisk aktivitet og socialt samvær med andre. Det gælder også den gruppe af ældre, der har svært ved at komme til og fra de kommunale aktivitetscentre eller lokale foreningstilbud, siger formand for Sundhedsudvalget Nikolaj Bjørk Christensen (V).

Syv kommuner

Udover Slagelse deltager Middelfart, Odsherred, Ishøj, Randers, Varde og Næstved kommuner samt Region Syddanmark i WIPP-projektet. 

Det digitale spørgeskema er netop lagt ud til brug på Kommunal Pro, et fælleskommunalt it-system, som alle kommuner enten er koblet på eller bliver det i løbet af de kommende måneder, oplyser Gorm Rabølle Knudsen.

Den endelige evaluering fra Sundhedsstyrelsen af forebyggende hjemmebesøg kommer i løbet af efteråret, men delevalueringen blev fremlagt via slides på Landsforeningen for Sundhedsfremmende og Forebyggende hjemmebesøgs årskonference i juni.

Om forebyggende hjemmebesøg

Alle ældre, der bor alene, skal tilbydes et forebyggende hjemmebesøg, når de fylder 70 år. Desuden skal der tilbydes besøg ved 75 og 80 år og derefter hvert andet år. Desuden skal kommunen tilbyde besøg til borgere mellem 65 og 81, som er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne, fremgår det af borger.dk.

Det er op til den enkelte kommune, hvordan de tilrettelægger det forebyggende hjemmebesøg, fx kan de tilbyde kollektive arrangementer som en valgmulighed.

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.