
I sommeren 2014 gennemførte Kammeradvokaten en undersøgelse, der viste fejl i op til 25 pct. og utilstrækkelige begrundelser i ca. 20 pct. af afgørelserne i Arbejdsskadestyrelsen. Det betød, at flere sager måtte gå om, samt at styrelsen måtte ændre i praksis for at forbedre kvaliteten af sagsbehandlingen.
Og her ligger årsagen til, at styrelsen nu kæmper med sagsbehandlingstider på op til 28 måneder, oplyser styrelsen til dknyt.
- Vi prioriterer de ældste sager først, og det er med til at trække den gennemsnitlige sagsbehandlingstid op. Sagsbehandlingstiden måles, når en sag afsluttes, så jo ældre sager vi afslutter, jo højere bliver den gennemsnitlige sagsbehandlingstid. Vi prioriterer også at lave de sager, hvor borgeren er alvorligt syg eller meget økonomisk trængt, siger kontorchef, Karoline Klaksvig og tilføjer, at Kammeradvokatens opfølgende undersøgelse i april 2015 viste, at der var sket en forbedring af kvaliteten af sagsbehandlingen.
Det er især de sager, hvor et eventuelt tab af erhvervsevne skal afgøres, som tager lang tid. De udgør ca. 5 pct. af den samlede mængde af sager, og har en forventet sagsbehandlingstid på 27 måneder.
Det skyldes ifølge Karoline Klaksvig, at vurderingen af erhvervsevnetabet er afhængig af, at den tilskadekomnes erhvervssituation er afklaret, hvilket afhænger af den enkelte skade.
- Og derudover skal vi have oplysninger fra kommunerne og sundhedsvæsenet. Der kan også være en vis ventetid, før borgerne kan blive undersøgt af f.eks. speciallæger. Hvis man er blevet opereret, kan helbredstilstanden efter skaden heller ikke vurderes før efter et stykke tid, siger hun.
Nyt navn
I maj udtalte Folketingets Ombundsmand en skarp kritik af Arbejdsskadestyrelsens lange sagsbehandlingstider. Han undrede sig bl.a. over, at styrelsens målsætning i dag er på 21 måneder, når det tidligere har været muligt at behandle sagerne indenfor 15 måneder. Men Ombudsmanden skal ikke sætte næsen op efter, at målsætningen foreløbig kommer ned på det niveau, forklarer Karoline Klaksvig.
- Det er vigtigt at huske, at det kun er en lille del - ca. 5 pct. af sagerne - der har den meget lange sagsbehandlingstid. 75 pct. af sagerne afgør vi indenfor et år. Men de 15 måneder vil ikke være realistisk at nå med de kvalitetskrav, vi stiller nu, og med det fokus vi har på at få afviklet de ældste sager. Når det er sagt, er vi helt opmærksomme på, at sagsbehandlingstiden aktuelt er for lang, og vi gør alt, hvad vi kan, for at nedbringe den bl.a. ved løbende at ansætte flere medarbejdere, siger hun.
Et flertal i Folketinget har vedtaget, at Arbejdsskadestyrelsen pr. 1. juli nedlægges og erstattes af en selvejende institution under ATP. Institutionen kommer til at hedde 'Arbejdsmarkedets Erhvervssikring' og overtager alle Arbejdsskadestyrelsens opgaver - herunder igangværende og kommende sager.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.