dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Frederiksberg vil indsamle bleer - også på plejehjem
Kommunale vuggestuer og børnehaver får en affaldsbeholder til brugte bleer. (Arkivfoto)
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Frederiksberg vil indsamle bleer - også på plejehjem

Vuggestuer og børnehaver får obligatorisk bleindsamling, og der laves forsøgsordning på plejecentre og ved større etageboliger.

FREDERIKSBERG: København bliver ikke alene om at indsamle bleer til genanvendelse. Nu følger også Frederiksberg trop.

På sit seneste møde vedtog kommunalbestyrelsen at indføre en obligatorisk indsamling af bleaffald i kommunale vuggestuer og børnehaver.

Desuden bliver der en forsøgsordning ved kommunale plejehjem og plejeboliger plus en forsøgsordning ved større etageboliger, fx almennyttige boligforeninger. Endelig bliver der en frivillige tilmeldeordning for villaer og etageboliger, fremgår det af referatet.

København vedtog sin ordning tilbage i august som de første i landet. Ordningerne adskiller sig især ved, at Frederiksberg også inddrager plejehjem og plejeboliger, og at indsamling ved større boligområder i første omgang bliver frivillig. 

64 pct. af restaffald i daginstitutioner

Frederiksberg har et mål om at nå op på 72 pct. reel genanvendelse af affaldet, men er foreløbig kun oppe på 50 pct. Indsamling af bleer er derfor en måde at nå længere op.

En analyse har vist, at 10 pct. af husholdningernes restaffald er bleer, mens de udgør hele 64 pct. af restaffaldet i daginstitutionerne. Kommunen har ingen tal fra plejehjem og -boliger, men skønner, at det er lige så højt som børneinstitutionerne.

Kommunen deltog i et forsøg sidste efterår med en daginstitution, hvor det viste sig at være nemt og uden gener for personalet at kildesortere ved de faste puslepladser. På plejehjem og i plejeboliger skal der fintænkes for at finde en god sorteringsløsning, da beboerne har hver deres lejlighed. 

Genanvendes i byggeri og til kattegrus

Bleer består hovedsageligt af plast (PP og PE), cellulose og Super Absorberende Polymere (SAP). Plasten kan afsættes som genanvendt plast, mens cellulosefibre kan afsættes til papirproduktion eller som blandingsprodukt med genanvendte SAP'ere til fremstilling af fx kattegrus. Også SAP'ere kan afsættes som særskilt materiale, da det har en stor værdi for forskellige brancher, herunder byggeri.

Den reelle genanvendelsesprocent vil være omkring 24-37 pct., da bleerne indeholder en stor mængde vand. Det er også grunden til, at det er en dårligt fraktion til forbrænding.

For øjeblikket er der virksomheder i bl.a. Holland, Italien og Wales, som genanvender bleaffald, men ingen i Skandinavien. Københavns Kommune er derfor i dialog med industrien i Danmark i håb om, at nogen vil investere i et anlæg i Danmark.

En række danske, svenske og norske kommuner har vist interesse, fremgik det af sagsfremstillingen i København i august. Frederiksberg er en af dem. Her er den kommende indsamling da også betinget af, at et udbud fra Københavns Kommune ender med at resultere i et anlæg i Danmark. 

København forventer at gå i gang med bleindsamlingen i løbet af næste år med fuld effekt fra 2025, mens Frederiksberg planlægger at have sin indsamling på plads fra tredje kvartal 2025, altså om godt halvandet år.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.