DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
København afslører snyd med løn ved privat rengøring
Der skulle ske efterbetalinger til ansatte for 370.000 kr. efter snyd med løn og arbejdstid.
Foto: Lizette Kabré, Ritzau Scanpix

København afslører snyd med løn ved privat rengøring

232 ud af 240 foretagne dokumentkontroller viste snyd på rengøringsområder i 2020.

KØBENHAVN: Sidste år indgik Københavns Kommune aftaler med flere private rengøringsvirksomheder for at leve op til de skærpede krav til rengøring på bl.a. folkeskoler, vuggestuer, plejehjem og bosteder. Det fik kommunen til at skrue op for indsatsteamet for social dumping-kontrol, hvilket har givet pote.

Kontrollen har ført til opdagelse af snyd med løn eller arbejdstid for 370.637 kr. Indsatsteamets kontrol på rengøringsområdet har foretaget 240 dokumentkontroller på baggrund af mistanker, og i 232 af sagerne blev der opdaget snyd. Det oplyser kommunen på baggrund af sin årsrapport for social dumping.

- Det er kynisk og uacceptabelt, når virksomheder spekulerer i at underbetale deres medarbejdere. Jeg er derfor glad for, at vi med en målrettet og hurtig indsats fik sikret de ansatte den løn, som de har ret til. De fleste virksomheder spiller efter reglerne, men tallene sætter samtidig en tyk streg under, at vores indsats imod lønsnyd fortsat er nødvendig, siger Københavns overborgmester Lars Weiss (S).

1,7 mio. kroners efterbetaling for alle brancher

I en af sagerne fik teamet sikret en efterbetaling på 74.041 kr. fordelt på 20 ansatte. Samtidig skulle virksomheden betale 325.000 kr. i bod, der går til en reduktion i kommunens vederlag i aftalen med virksomheden.

Siden 2011 har København haft klausuler om social dumping i kommunens kontrakter, og siden 2014 har et indsatsteam kontrolleret arbejdsforhold hos kommunale leverandører. Kontrollen gælder alle brancher lige fra rengøring og anlæg, der er mest kontrol af, til ældrepleje og kantiner.

I de påbegyndte sager fra 2020 blev der i alt krævet efterbetaling til ansatte på 1.750.244 kr. Når der viser sig tegn på social dumping, går kommunen i dialog med arbejdsgiveren og giver mulighed for at få rettet op på forholdene. Hvis det ikke sker, kan kommunen kræve, at der skal betales bod, og i sidste ende kan kontrakten ophæves.

mh