dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Kommuner bruger næsten 260 mio. kr. på tomgangsleje

Beliggenhed og efterspørgsel gør det sværere at udleje boligerne, mener kommuner.
25. OKT 2023 14.35

Kommunerne brugte 259,4 mio. kr i 2021 på lejetab til ældre- og plejeboliger. Som hovedregel skal kommunerne nemlig betale lejen i almene ældre- og plejeboliger fra boligen stilles til rådighed og frem til udlejning. Det er, hvad der kaldes for tomgangsleje. Der var i 2021 tale om 3.318 tomme boliger, som kommunerne skulle betale for, står der i en analyse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet. 

Kommunerne kan indgå en aftale med en boligorganisation eller institution, der ejer ældreboliger, om at de selv skal anvise boligerne. Her skal kommunen ikke stå for lejen, men det er ministeriets erfaring, at de aftaler sjældent bliver indgået. 

Kommunerne har desuden en række muligheder for slippe for at betale for de tomme boliger. Det kan fx være at ommærke til andre boligtyper, udlejning til andre målgrupper og salg eller nedrivning af boligerne. Ministeriet udgav i 2018 en vejledning om afhjælpning af udlejningsvanskeligheder i almene ældreboliger, som kan læses her.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Ministeriet har blandt andet interviewet kommuner og boligorganisationer om deres brug og kendskab til gældende redskaber til at imødegå udlejningsvanskeligheder i almene ældre- og plejeboliger.

Både kommunerne og boligorganisationerne har i interviewene givet udtryk for, at beliggenheden har stor betydning for, om de bliver udlejet. Nogle af boligerne ligger fx langt væk fra handlemuligheder og servicefunktioner. Derudover nævner de også, at der er større udbud af boliger, end der er efterspørgsel.

I Struer Kommune brugte man i 2020 408.000 kr. på syv tomme boliger, skriver Dagbladet Holstebro-Struer. Det er siden vokset til ni boliger og en udgift på lidt over 600.000 kr., ifølge mediet. Struer er dog en af de kommuner, der bruger færrest penge på tomgangsleje, står der i ministeriets analyse.

Ikast-Brande havde 35 ledige boliger i 2022 med en udgift til tomgangslejen på 2.125.000 kr., skriver kommunen i en pressemeddelelse. De kommuner med det største lejetab er Sorø, Lolland, Ærø, Jammerbugt og Brønderslev. 

Hele analysen kan læses her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.