Kviktest på plejehjem gav ikke meget mening
Vaccinerne, som først blev givet på landets plejecentre og til andre svage ældre, var den helt afgørende årsag til, at ikke flere døde med covid-19, konkluderer Vive.
Foto: Morten Stricker, Jysk Fynske Medier, Ritzau Scanpix

Læren af corona:
Kviktest på plejehjem gav ikke meget mening

Danmark kom godt gennem pandemien, men et par gange undervejs var teststrategien på ældreområdet ikke optimal.

Danmark klarede sig godt igennem corona-pandemien sammenlignet med andre lande. 

Sådan lyder den overordnede konklusion i en undersøgelse, som Vive efter ønske fra Folketinget har lavet om covid-19-udbrud og -dødsfald på landets plejecentre og i hjemmeplejen.

Men selv om det overordnede billede er positivt, var langtfra alt optimalt, fremgår det af rapporten.

Smitten havde lidt for gode betingelser til at sprede sig på de plejecentre, der blev ramt under epidemiens første fase i foråret 2020. På trods af gode råd om at spritte af og vaske hænder var hygiejnen nemlig generelt set mangelfuld og udfordret af stor udskiftning blandt personalet.

- Vi har lært af epidemien, at hygiejne er et vigtigt indsatsområde, hvis vi skal blive bedre til at beskytte de ældre under fremtidige epidemier. Det gælder både epidemier med covid-19 og epidemier med influenza, siger projektchef Pia Kürstein Kjellberg fra Vive, som har været med til at lave rapporten.

Ja til PCR og selvtest, nej til kviktest

I efteråret 2020 steg smitten, men der var stor ventetid på test for både personale og beboere. Personalet blev tilbudt screening en gang hver anden uge indtil årsskiftet 2020-2021.

- Set i bakspejlet kunne vi have overvejet, om vi skulle have tilbudt screening med PCR to gange om ugen allerede fra starten af efteråret. Da tilbuddet blev implementeret i januar 2021, var epidemien toppet, siger Pia Kürstein Kjellberg.

I stedet for de eftertragtede PCR-test blev personalet på plejecentre og i hjemmeplejen tilbudt kviktest. Men de gav ikke meget mening, mener det personale, som forskerne har interviewet.

De mobile enheder, som kørte rundt fra plejecenter til plejecenter efter en køreliste, ankom måske først kl. 11 eller 12, hvor personalet havde været på arbejde i mange timer. Skal kviktest give mening, bør det være som selvtest, helst i forbindelse med et vagtskifte, var alle interviewede enige om. Det var der imidlertid ikke adgang til på det tidspunkt.

Til gengæld var personalet glade for det tilbud om screening med PCR-test en-to gange om ugen, som blev indført i januar 2021. Det kunne med fordel have været indført allerede fra sommeren 2020 i områder med forhøjet smitte, står der rapporten.

Den helt store årsag til, at ikke flere døde med covid-19, var ifølge rapporten vaccinerne. Der er stor ros til, at beboerne på plejecentre blev vaccineret som de første. 

Læs hele undersøgelsen her