
Landsforeningen LEV er parat til at ændre servicelovens bestemmelser for, hvilke handicappede borger der skal have ret til at få en socialpædagogisk ledsager med på ferier, udflugter mv. Det fortæller formanden Sytter Kristensen til dknyt.
Frem for at nægte handicappede borgere selv at betale for en ledsager, som mange kommuner gør i dag, bør der ses mere specifikt på, hvad den enkelte handicappede selv kan, mener organisationen.
Efter KL sidste år præciserede, at handicappede borgere på bosteder ikke selv må betale for at få en pædagog fra bostedet med på udflugt, har flere kommuner helt lukket kassen i for ledsagerbetaling. Til stor overraskelse i LEV.
- Faktisk er jeg rystet over kommunernes reaktion. I hvert fald over de kommuner, der før krævede betaling fra den handicappede og nu har lukket helt i ud fra sådan en 'Så får I bare overhovedet ikke noget'-holdning, siger Sytter Kristensen.
Derfor er organisationen nu parat til, i samarbejde med KL, at få ændret reglerne for, hvem der skal have en kommunalt betalt pædagog fra beboerens eget bosted med ud af huset.
Kommunerne skal vurdere mere individuelt
Står det til LEV, skal kommunerne se på, hvad serviceloven giver og ikke giver ret til i forhold til at få en socialpædagogisk ledsager betalt, mener Sytter Kristensen.
- Det lyder som om, at ledsagelse skal gives til alle handicappede borgere. Kommunernes øvelse må være er at se på individuelle behov. Borgere, der er visiteret til en ledsager efter §85 (om behov for omsorg, støtte og/eller hjælp til udvikling af færdigheder, red. ) skal naturligvis have det. Ellers undergraver vi ordningen, og så ender vi med, at borgeren til sidst også skal betale for en ny ble, siger hun og fortsætter:
- Men hvis en borger tidligere har fået afslag på en ledsagerordning, og der ikke står andet i handleplanerne for borgeren, så skal vedkommet ikke have en socialpædagogisk ledsager fra sit bosted med på tur. Så må vi se på andre muligheder for at få en ledsager ud fra borgerens egen betaling ved at sige: Du må gerne købe selv - men ikke lige den ydelse, som giver ret til en socialpædagogisk ledsager ud fra §85, siger Sytter Kristensen.
I stedet kan det fx være frivillige i en forening eller pædagogstuderende, der bliver betalt for at tage med den handicappede på udflugt, ferie, familiefester mm.
Overblik over udgifter
I KL er man i øjeblikket ved at forhøre kommunerne om deres udgifter til pædagogiske ledsagere på de forskellige bosteder. Og det er vigtigt at danne sig et overblik, mener LEV's formand.
I debatten lyder udgifterne nemlig meget uoverkommelige for kommunerne - men sådan hænger det næppe sammen, vurderer Sytter Kristensen.
- De kommuner, der decideret har tjent på tidligere at opkræve betaling til ledsagere af handicappede borger, og hvor betalingen indgår i budgettet, er naturligvis bekymrede. Men når en kommune som Lolland, der før har taget betaling for ledsagere - og som ellers ikke kan kaldes en rig kommune - nu kan finde 800.000 kr. til ordningen, tror jeg, det handler mere om, hvorvidt der er vilje, end om der réelt er råd.
Landsforeningen LEV deltager i et åbent samråd med minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen (R) 29. april.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.