DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix

MF med FOA-fortid om plejesvigt: Brug for flere fastansatte og færre vikarer

'En vis forråelse i personalegruppen' er ikke noget særsyn, mener Kirsten Normann Andersen (SF). Fast personale, der kommer hos de samme beboere, er løsningen, mener hun.

AARHUS: Relationerne mellem personale og beboere på plejehjemmene skal genoprettes, siger SF's ældreordfører Kirsten Normann Andersen i en reaktion på sagen om omsorgssvigt på det aarhusianske plejehjem Kongsgården. Før hun blev folketingsmedlem var hun gennem 13 år afdelingsformand i FOA Århus, som er fagforening for ansatte på blandt andet ældreområdet.

- Det skal være fast personale, der kommer hos de samme beboere hele dagen, siger hun til Ritzau.

Hun mener, der er brug for et paradigmeskift væk fra vikarer og løst ansatte.

Ikke en usædvanlig sag

Plejehjemmet Kongsgården har været under massiv kritik, siden det i foråret kom frem, at TV 2 havde foretaget skjulte tv-optagelser af hvordan en 90-årig dement beboer blev behandlet af personalet. TV 2 fik fogedforbud mod at vise optagelserne, men det trodsede Ekstra Bladet og lagde nogle klip på sin hjemmeside.

Det fik kritikken til at blusse op og en lang række politikere til at kræve handling. Kirsten Normann Andersen mener ikke, at sagen er usædvanlig.

- Jeg tror, at man vil kunne opleve det andre steder, hvor man oplever en vis forråelse i personalegruppen. Det udspringer af, at ledelsen ikke har lyttet til personalegruppen, og at man ikke bliver anerkendt for at gå den ekstra mil. Så er det, at man som personale bliver optaget af kun at gøre det, der står på skemaet og ikke mere, siger Kirsten Normann Andersen til Ritzau.

Arbejdet skal organiseres med faste hold

Svaret på problemet er imidlertid ikke mere kontrol og tilsyn med plejehjemmet, siger hun. Det, der skal til, er en bedre organisering af arbejdet med flere faste hold.

- Det vil give en bedre opfølgning for beboerne og skabe mere kontinuitet. Og det vil også styrke medarbejdernes tilfredshed og mindske sygefraværet, vurderer Kirsten Normann Andersen.

SF vil bære kravet frem, når der skal forhandles om næste års finanslov.

- Det koster noget at lave den her øvelse. Hvor meget bliver der regnet på lige i øjeblikket, siger Kirsten Normann Andersen. Socialdemokratiets ældreordfører Birgitte Vind er ikke afvisende over for kravet. Også S er 'generelt optaget af at få nærheden tilbage', skriver hun i en sms til Ritzau.

mk / Ritzau