dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Minister vil sikre kommuners ansvar for pleje og madservice
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde modtager anbefalinger af Sundhedsstrukturkommissionens formand Jesper Fisker.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Minister vil sikre kommuners ansvar for pleje og madservice

Kommission foreslår at fratage kommunerne ansvaret for pleje, men det afviser minister og kommuner allerede.

Det ser ud til, at det også fremover skal være kommunerne, der skal drive plejehjem og madservice i eksempelvis ældre borgeres hjem.

Det er meldingen fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), som tirsdag har modtaget en række anbefalinger om det modsatte fra Sundhedsstrukturkommissionen.

- Vi har meget svært som regering ved at se for os, at det ikke er kommunerne, der skal stå for at have ansvar for plejehjem og madservice i borgernes hjem - eller personlig pleje for den sags skyld, siger hun.

Sundhedsstrukturkommissionen fremlagde tirsdag sine anbefalinger efter et års arbejde. Den har foreslået en omorganisering af fremtidens plejevæsen, hvilket kan blive den største reform i 20 år.

En af de store udfordringer er, at et stigende antal ældre borgere i fremtiden vil få brug for pleje og behandling. Samtidig er der stor mangel på især plejepersonale.

I to af de tre modeller, kommissionen foreslår, fratages kommunerne både sundheds- og ældreplejen. Men lige den del er ikke med regeringens gode vilje, lyder det.

Tættere på borgeren

- Vi synes fra regeringen, at det vigtige er, at sundhedsvæsenet rykker tættere på borgerne. Alle danskere skal have en læge tæt på, så derfor er vi begejstret for, at kommissionen beskæftiger sig med det, siger Sophie Løhde.

Hun svarer dog ikke direkte på, om kommunerne er fredede.

Men Socialdemokratiet er på linje med Venstre-ministeren.

- Den model, som flytter rigtig, rigtig mange opgaver væk fra det kommunale, altså plejehjemsområdet og pleje til ældre i det hele taget, det tror jeg simpelthen ikke er en god model at vælge.

- Jeg tror, at de opgaver ligger bedst der, hvor der er kort vej mellem borgere og de politikere, der står for ansvaret, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

De næste ti år ventes der at komme over 150.000 flere ældre over 80 år. 1,4 millioner borgere har en kronisk sygdom, og hvert år konstateres i omegnen af 160.000 nye tilfælde.

Kommunerne er skeptiske overfor forslaget fra kommissionen.

- Det er en kommunalreform ad bagvejen, og dét er ikke den opgave, som kommissionen har fået stillet, siger Sisse Marie Welling (SF), der er formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.