dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Nyborg ser ind i en udgiftsstigning på et tocifret millionbeløb
Nyborg har brugt mere end en million kroner på at afdække problemerne på det specialiserede socialområde. Prisen for udbedre problemerne, forventer BDO bliver et tocifret millionbeløb.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Nyborg ser ind i en udgiftsstigning på et tocifret millionbeløb

Det er en bekostelig affære for Nyborg Kommune at udbedre de mange problemer på det specialiserede socialområde, som beskrives i BDO-rapporten.

NYBORG: Det er mere end en måned siden, at revisionsvirksomheden BDO offentliggjorde sin rapport med alvorlig kritik af Nyborg Kommunes specialiserede socialområde.

Nu viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået, hvad omkostningerne af sagen har været, og hvad det forventeligt vil koste kommunen at udbedre problemerne. 

Det fremgår af aktindsigten, at det kommer til at koste Nyborg Kommune over en million kroner at få afdækket forholdene i socialforvaltningen.

Derudover har kommunen betalt 250.000 kr. for Komponentrapporten fra november 2022. En rapport, der beskriver flere af de samme bekymrende forhold på kommunens socialområde som BDO-rapporten, men som først blev forelagt politikerne i januar måned i år. 

BDO-rapporten er aftalt til at koste 600.000 kr. før moms, men dertil kommer en ekstraydelse på gennemgang af underretninger, som skønnet kommer til at koste 341.000 kroner.

Tocifret millionbeløb

Det store spørgsmål er, hvad det skal koste kommunen at udbedre problemerne med bl.a. mangelfuld og langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning på sager og handling på underretninger, forråelsesadfærd og utilstrækkelig ledelse.

Nyborg Kommune oplyser til TV 2 Fyn, at administrationen er i gang med at undersøge, hvor mange penge der skal til, for at kommunens specialiserede socialområde kommer op på et gennemsnitligt forbrug blandt sammenlignelige kommuner. Derfor kan kommunen endnu ikke fortælle, hvad prisen lander på.

I BDO-rapporten kan man dog læse, at revisionsvirksomheden forventer, at det vil koste et tocifret millionbeløb.

"BDO vurderer samlet set, at Nyborg Kommune ser ind i en udgiftsstigning på et tocifret millionbeløb, som BDO anbefaler indarbejdes i det kommende års budgetter på det specialiserede socialområde," står der i rapporten.

Ifølge BDO-rapporten er udgiftsniveauet i Nyborg Kommune blandt landets laveste. Konkret er udgiften 200 kr. under gennemsnittet for benchmark kommuner pr. indbygger.

Nyborgskandalen forklaret

Få dage efter BDO-rapporten blev offentliggjort den 5. december blev flere medarbejdere på Nyborg Kommunes specialiserede socialområde hjemsendt. Rapporten beskriver en kultur, hvor revisionsvirksomheden BDO bl.a. frygter at der er foregået forråelse blandt en gruppe medarbejdere.

Rapporten beskriver en række alvorlige bekymringer. Mangelfuld og langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning på sager og handling på underretninger, forråelsesadfærd og utilstrækkelig ledelse er blandt konklusionerne. De ulovlige forhold er foregået i en årrække.

Det helt store forklaringsproblem for Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) og byrådets politikere er, at konklusionerne i BDO-rapporten ikke er ny viden for dem. Borgmesteren og social- og familieudvalget har kendt til problemerne og de ulovlige forhold i mindst syv år. Medier kan indtil videre dokumentere at hele byrådet tidligst bliver gjort opmærksom på problemerne i borgerrådgiverens årsberetning for 2021.

Nyborgs direktion har desuden fået kritik for dens håndtering af sagen over for medierne. Den 13. december sendte kommunaldirektør Tim Jeppesen en Q&A via mail til byrådspolitikerne, hvori han anbefalede kommunens politikere at lyve om at de ikke vidste noget om problemerne, hvis de blev kontaktet af journalister.

Kilde: BDO, Nyborg Kommune, DK Nyt

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.