DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Skal der serveres småkager og ønskes glædelig jul, må der højst være ti til stede.
Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

Politiet: Lad være med at samle de ansatte og ønske god jul

Forbuddet mod at samles flere end ti personer gælder også julehilsner og farvel-sammenkomster.

Hvis du som leder har lyst til at samle medarbejdere, som ikke er sendt på hjemmearbejde, og sige glædelig jul og tak for indsatsen i et hårdt år, bør du lade være. I hvert fald hvis der er tale om mere end ti medarbejdere.

Det vil nemlig være i strid med forsamlingsforbuddet, vurderer Rigspolitiet over for DK Nyt.

Det samme gælder, hvis en god kollega har sidste arbejdsdag før efterløn, pension eller jobskifte.

For nylig rykkede politiet ud til en afskedsreception på et plejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune, og her viste sig at være tvivl om de præcise regler for, hvornår forsamlingsforbuddet gælder på en arbejdsplads. Derfor har DK Nyt bedt Rigspolitiet uddybe reglerne.

Naturligt eller nødvendigt

Herfra lyder svaret, at forbuddet mod at være mere end ti personer sammen ikke omfatter almindelig ophold og færden på en arbejdsplads, som er et naturligt eller nødvendigt led i udførelsen af det pågældende arbejde. 

Forsamlinger på arbejdspladsen, fx. fællesmøder, der er et naturligt eller nødvendigt led i udførelsen af arbejdet og er begrænset til en naturlig eller nødvendig deltagerkreds, er heller ikke omfattet af forsamlingsforbuddet.

Derimod vil andre fællesmøder, der ikke er et naturligt eller nødvendigt led i udførelsen af arbejdet, f.eks. receptioner, sommerfester og lignende, være omfattet af forbuddet, oplyser chefkonsulent Dorthe Hejlskov.

Det samme gælder julehilsner.

- Det er Rigspolitiets umiddelbare vurdering, at et møde, der har til formål at ønske medarbejderne glædelig jul, må anses for at falde under samme kategori som receptioner, sommerfester mv., da det ikke er et naturligt eller nødvendigt led i udførelsen af arbejdet. Det vurderes også at være tilfældet, selvom der alene er tale om et kortere møde, lyder svaret.

Forbuddet mod at samles mere end ti gælder, uanset om der er tale om et internt arrangement, eller om der er eksterne deltagere, og uanset om arrangementet finder sted i eller udenfor arbejdstiden. Overtrædelse vil kunne straffes med bøde.