dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Regeringen genindfører ret til sosu-uddannelse på 110 pct. dagpenge
Regeringen håber at få flere ufaglærte over 30 til at tage en uddannelse som fx sosuassistent eller -hjælper.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Regeringen genindfører ret til sosu-uddannelse på 110 pct. dagpenge

Ufaglærte over 30 kan igen få forhøjet sats til erhvervsuddannelse i brancher med mangel på arbejdskraft.

Regeringen vil gøre det markant mere økonomisk attraktivt for dagpengemodtagere at gå fra at være ufaglært til faglært.

Derfor lægger den op til, at der fra 1. juli igen skal være en ret til at påbegynde en erhvervsuddannelse inden for brancher med mangel på arbejdskraft, hvor man skal kunne modtage 110 pct. af den hidtidige dagpengesats, hvis man er over 30 og er ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse.

Ordningen blev også indført fra august 2020, men udløb 31. december 2022. Mens retten var gældende, påbegyndte ca. 2.800 ledige et uddannelsesforløb. De mest populære erhvervsuddannelser var social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent.

Retten til uddannelsesløft på 110 pct. dagpenge vil indtil videre gælde for resten af 2023, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Flest søgte sosu-uddannelser

Tal fra ministeriet viser, at der har været godt 2.800 påbegyndte forløb på 110 pct. dagpenge i perioden fra 1. august 2020 til 31. december 2022. 56 pct. var kvinder, 44 pct. mænd, og flest, 21 pct., var 30-34 år, mens 18 pct. var 35-39 år.

Mest søgte uddannelser var - i rækkefølge - sosuhjælper, sosuassistent, kontoruddannelse, industrioperatør og handelsuddannelse.

Ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er det forståeligt, at økonomien er en faktor, hvis man skal kaste sig over en uddannelse og fx har hus og familie. Hun håber, at retten til 110 pct. dagpenge kan være med til at mindske manglen på faglært arbejdskraft.

- Jeg hæfter mig også ved, at mange vælger at læse til sosu-hjælper og sosu-assistent. Faggrupper, som vi i den grad mangler. Jeg håber, at vi ved at genindføre ordningen skaber grobund for, at endnu flere har mod på at vælge en faglært uddannelse, siger hun.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.