
Når ældrereformen udrulles henover de næste år, er det vigtigt at holde øje med udrulningen løbende. Derfor har Ældreministeriet indgået et samarbejde med tænketanken Invi - Institut for Vilde Problemer. De skal løbende indsamle indsigter fra ældreplejens hverdag for at tage pulsen på implementeringen af ældrereformen.
- Vi skal væk fra idéen om, at vi kan lave en genial plan på Christiansborg og så mase den ud i 98 kommuner. For når det gælder sammenviklede vilde problemer, kræver det løbende feedback fra sosu’ere eller ældre ved fronten, som dermed giver politikerne mulighed for hurtigt at justere en reform, så den fungerer i virkeligheden som på papir, siger Sigge Winther Nielsen, direktør hos Invi og fortsætter:
- Hvis det her virker, kan det ændre hele måden, vi følger reformer på i Danmark, siger han.
Ældreminister Mette Kierkgaard (M) har også store forventninger til metoden, og håber, at den kan hjælpe med at holde øje med, om kerneværdierne i reformen opnås:
- De skal tage temperaturen på, hvordan det går med selvbestemmelse til de ældre, tilliden til medarbejdernes faglighed, om medarbejderne bruger deres handlerum og samarbejdet med civilsamfund og pårørende, fordi så får vi en midtvejsstatus på, om det ser ud til at tage den retning, vi gerne vil, fortæller Mette Kierkgaard.
Informationerne indsamles gennem det netop lancerede 'ældrereformens praksispanel', som Invi står for. Her inviteres ældre, pårørende og medarbejdere i ældreplejen til løbende at dele input til forbedringer og indsigt i udfordringer, mens reformen implementeres.
- Kunstig intelligens muliggør, at erfaringer fra medarbejdere og borgere lander på politikernes bord, mens reformen udrulles – og ikke mange år efter, som det ofte sker. Det er demokratisk innovation til de kommende års reformstorm, udtaler direktør i Invi, Sigge Winther Nielsen.
Temperaturmålingerne er langtfra en klassisk evaluering, forklarer han. Det er nærmere en metode, hvor man hver sjette måned kan justere politiske reformer i realtid med input fra dem, der skal få dem til at fungere i virkeligheden.
Der vil også blive lavet en mere klassisk evaluering af reformen efter tre år og efter fem år.
Mere om metoden og praksispanelet
Praksispanelet giver input, som tænketanken Invi analyserer med sin nye Model for Vilde Problemer – en metode, der gør det muligt at lytte til fagpersoner, borgere og ledere i stor skala, uden at drukne i data.
Respondenterne bliver ikke tvunget ned i en række foruddefinerede svarkategorier, som det sker normalt. De får i stedet mulighed for at give åbne svar – og de får selv mulighed for at vælge, om de vil dele deres erfaring på skrift eller ved at indtale dem. Det skal være en behagelig og brugernem oplevelse. Ved hjælp af sprogmodeller, kunstig intelligens og INVI’s nyudviklede rammeværk analyseres svarene, og resultaterne deles med ministeriet og partierne bag aftalen samt centrale organisationer på området.
I Invis Model for Vilde Problemer anvender analyseteamet AI og statistiske værktøjer til at finde mønstre i de kvalitative erfaringer, som teamet validerer.
Praksispanelet
Tænketanken Invis kortlægning af udviklingen i ældrereformens tre bærende værdier skal basere sig på data fra et panel af 1.000 respondenter, som hedder ældrereformens praksispanel
- Panelet er etableret i juni 2025 af Ældreministeriet og Invi
- Op til 1.000 deltagere fra hele landet – med særlig vægt på seks kommuner (Høje Taastrup, Herning, Lolland, Rebild, Esbjerg og Odense)
- 4 spørgerunder over 2 år – ca. 15–20 min. pr. gang
- Resultater deles løbende med ministeriet og offentligheden
- Metoden bygger på Invis Model for Vilde Problemer og anvender kunstig intelligens
Tilmeldingen til at deltage i praksispanelet er stadig åben. Man kan tilmelde sig her.
Kilde: Invi
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.