dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Specielt lys giver bedre døgnrytme på plejehjem
Døgnrytmelys har haft positiv effekt på beboerne på plejehjemmet Lundehaven.
Foto: Ballerup Kommune

Specielt lys giver bedre døgnrytme på plejehjem

Blåligt lys om morgenen og rødligt om aftenen/natten hjælper både beboere personale, beretter plejehjem i Ballerup.

BALLERUP: I knap et år har plejehjemmet Lundehaven haft døgnrytmelys på sine fællesarealer, og det har givet bedre søvn og roligere beboere, oplyser Ballerup Kommune.

Når solen står op, lyser lamperne gradvist i mere og mere blålige toner, fordi det aktiverer hjernen. Efter middag får lyset gradvist mere rødlige toner, som stimulerer melatonin i hjernen, der regulerer søvn og døgnrytme. Om natten er det også rødligt, varmt lys, der møder beboerne, hvis de står op, og det gør det nemmere at lede dem tilbage i seng.

- Der er fin aktivitet i løbet af dagen, og når aftenen falder på, så kommer man ned i gear, siger David K. Hammer, der er afdelingsleder på plejehjemmet.

- Vi oplever, at vores hukommelsessvækkede borgeres rytme bliver mere stabil. Når der er lys, der dæmper sig i løbet af dagen, så følger de den rytme. Så falder de til ro om aftenen og har en rolig aften, hvor der ikke er nær så mange episoder, hvor de bliver udadreagerende eller opfarende. Så på den måde har det været en meget gavnlig effekt. 

Døgnrytmelyset har også haft en positiv effekt for personalet, som nemmere kan omstille sig til at gå i seng, når de kommer hjem fra en aften- eller nattevagt, oplyser han.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.