dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Tidligere viceskoleleder fortæller om rådden kultur allerede tilbage i 00erne
En tidligere viceskoleleder fortæller at han i 2010 blev bedt om at sende færre underretninger.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det nyeste i Nyborg-sagen:
Tidligere viceskoleleder fortæller om "rådden" kultur allerede tilbage i 00'erne

Ifølge en tidligere viceskoleleder var problemerne på Nyborgs børne- og ungeområde kendt, længe før Kenneth Muhs (V) blev borgmester. Samtidig sår et notat tvivl om udvalgsformands ærlighed.

NYBORG: Presset på Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) er højt denne uge. Det skyldes til dels den efterhånden vidt omtalte BDO-rapport, der beretter om mangelfuld og langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning på sager og handling på underretninger, forråelsesadfærd og utilstrækkelig ledelse på kommunens specialiserede børne- og ungeområde.

Værre er det for borgmesteren, at han tilsyneladende har kendt til problemerne i syv år. Det afslører to årsberetninger fra borgerrådgiveren og en "forsvunden rapport" fra 2016 af Social- og Ankestyrelsens taskforce, som Fyens Stiftstidende kom i besiddelse af tidligere på ugen.

I dag skriver avisen, at den "rådne" kultur formentlig har været kendt allerede i 00'erne - og derfor også før Kenneth Muhs' tid som borgmester.

Opfordret til at sende færre underretninger

Det er den tidligere viceskoleleder i kommunen, Torben Hansen, som til avisen fortæller, at han under et møde i 2010 med den daværende chef for børn- og ungeforvaltningen, fik klar besked på at hans skole, Nyborg Heldagsskole, skulle lade være med at sende så mange underretninger. 

- Jeg var til et møde, som helt klart gik ud på, at vi fra Nyborg Heldagsskole skulle lade være med at sende så mange underretninger. Det blev sagt tydeligt højt, "fordi vi har hverken tid eller råd til at behandle dem" fra den daværende chef for børn- og ungeforvaltningen, som det hed dengang, fortæller Torben Hansen til Fyens Stiftstidende.

BDO skriver i dens rapport, at antallet af underretninger i Nyborg Kommune faldt med 15 procent fra 2021 til 2022 i Nyborg Kommune, mens det i store dele af Danmark steg.

Kommunens direktør på socialområdet, Lone G. Lorenzen, der har været ansat siden 1. august 2023, har dog aldrig hørt om, at der skulle være nogle, der direkte har opfordret til, at man skal undlade at lave underretninger, men det er bekymrende, hvis det er tilfældet, siger hun til avisen.

Udvalg har vidst besked

Et nyt notat fra embedsværket i Nyborg Kommune dokumenterer nu, at politikere har haft kendskab til lovbrud i kommunens sagsbehandling på socialområdet siden 5. december 2016. Det skriver TV2 Fyn. Notatet er et andet end rapporten af Social- og Ankestyrelsens taskforce fra samme år. Det viser, at det ikke kun er borgmesteren men også social- og familieudvalget som har kendt til problemerne i syv år.

Den 8. december sagde Anja Kongsdal (V), der har været formand for Social- og Familieudvalget siden 2017 ellers, at politikere ikke er klogere end den information, de har fået, "og der er ingen tvivl om i det politiske, at vi har spurgt ind til rigtig mange af de her ting gennem tiderne, og er åbenbart ikke blevet informeret korrekt."

Men i notatet som TV2 Fyn har fået indsigt i, kan man læse, udvalget faktuelt de seneste syv år har fået en lang række orienteringer, som pegede i samme retning som BDO's konklusioner.

 

Opdateret: De sidste tre afsnit om et nyt notat er tilføjet kl. 12.55.
Rettelse: Lone G. Lorenzen har været ansat som direktør på socialområdet siden 1. august 2023 og ikke 2022, som tidligere skrevet.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.