LOLLAND: Østre Landsret har stadfæstet en byretsdom, som afviser kravet om godtgørelse fra en handicappet kvinde, og dermed frikender Lolland Kommune for erstatningspligt, oplyser retten.
Den 21-årige kvinde krævede 150.000 kr. i godtgørelse, efter hun blev frataget sin ledsagerordning til konkurrencesvømning. Hun blev uberettiget frataget en socialpædagogisk ledsagerordning til konkurrencesvømning, da hun fyldte 18 år, og det medførte gener for klageren under hendes deltagelse ved svømmestævner.
Byretten i Nykøbing Falster afviste erstatningskravet, og i landsrettens stadfæstelse af dommen, hedder det blandt andet i præmisserne:
'Uanset at bevisførelsen om A’s (klageren red.) trivsel på træningssamlingerne har været af begrænset omfang, finder landsretten det på baggrund af kommunens samtale med svømmetræneren i oktober 2016 og A’s mors forklaring godtgjort, at A i hvert fald i den første tid efter sit fyldte 18. år kunne have haft glæde af en ledsager på weekenderne.'
Efter bevisførelsen findes der imidlertid ikke grundlag for at fastslå, at generne for A har haft et sådant omfang eller været af en sådan karakter, at det har indebåret en krænkelse af hendes selvværd eller omdømme. Der er derfor ikke grundlag for at tillægge A godtgørelse for tort efter erstatningsansvarsloven'.
Det var oprindeligt Advokatsamfundet og den uafhængige tænketank Justitia, der tog initiativ til at bringe sagen for domstolene.
Kvindens advokat, Mads Pramming, er skuffet, men ikke overrasket over Østre Landsrets afgørelse. Han vil nu sammen med sin klient søge om tilladelse til at tage sagen videre til Højesteret.
- Det er noget principielt, vi afprøver her: Nemlig om man skal kompensere borgeren i en situation, hvor en kommune har opnået en berigelse ved at træffe en ulovlig afgørelse.
- Og det er der ikke nogen gode, tidligere eksempler på ved de danske domstole. Det er derfor, denne sag er principiel, siger Mads Pramming.
MG/Ritzau
Opdateret onsdag 13.24
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.