dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Aalborg forsøger igen at få fjernet vanvittig affaldsregel
Fra nytår er det slut med, at velgørende organisationer kan aflevere affald på Aalborgs genbrugspladser uden at betale gebyr.
Foto: Aalborg Forsyning

Aalborg forsøger igen at få fjernet "vanvittig" affaldsregel

Det er ulovligt at lade humanitære organisationer slippe for affaldsgebyr på rester fra genbrugsbutikkerne.

AALBORG: Både klimaminister Lars Aagaard (M) og Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg kan snart forvente brev fra Aalborg Kommune. 

Dermed gør kommunen et sidste forsøg på at få ændret en regel, som den og mange andre er imod.

Aalborg og andre kommuner har nemlig ønsket, at humanitære organisationer skal kunne slippe for at betale gebyr, når de afleverer affald på genbrugspladser. Det kan være ting fra genbrugsbutikker, som ikke er blevet solgt, eller de ting, som bliver frasorteret, hvis de frivillige fra en genbrugsbutik rydder et dødsbo.

I 2015 gav Aalborg organisationerne mulighed for at søge om gebyrfritagelse, og det har været gældende indtil nu, fremgår det af et referat fra kommunens klima- og miljøudvalg.

I strid med EU-regler

Også det brede politiske flertal, som stod bag Folketingets store affaldsaftale i juni 2020, ønskede at fritage organisationerne for affaldsgebyr og bad om at få undersøgt, om det kunne lade sig gøre. Men det kan det ikke, lød svaret.

Problemet er et princip, som gælder i hele EU, om, at forureneren skal betale. Så sent som sidste år, da miljøbeskyttelsesloven senest blev revideret, blev ministeren spurgt, om humanitære organisationer skal betale.

Og svaret var ja: Trods flere års dialog med diverse organisationer er det ikke lykkedes Miljøministeriet at finde en løsning, som ikke er imod forureneren betaler-princippet og/eller i strid med statsstøttereglerne.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg fortsat er åben over for at finde løsninger, der fritager de frivillige organisationer fra at betale affaldsgebyr, når de bruger genbrugspladsen, såfremt der kan peges på andre alternative løsninger, lød det dog fra daværende klimaminister Dan Jørgensen (S).

Vanvittigt og tosset

Svaret har fået Aalborg Kommune til at rette ind: Fra nytår er det slut med gebyrfritagelsen, besluttede klima- og miljøudvalget. Men samtidig vil udvalget skrive til klimaministeren og Folketingets klimaudvalg.

- Efter at vi havde fået at vide, at vi formentlig vil få et påbud, og at byrådet sådan set kan risikere at blive idømt tvangsbøder, gjorde vi det, at vi vil skrive til ministeren på området, siger klima- og miljørådmand Per Clausen (EL) til Nordjyske

- Vi var helt enige om, at vi ikke er tilfredse med det her, ligesom vi tidligere har været enige om alle mulige manøvrer for at undgå det. Vi vil skrive, at vi faktisk synes, at det her er fuldstændig vanvittigt og tosset, og at vi er forundrede over, at vi ikke har fået gjort noget ved det, siger han.

 

Se Dan Jørgensens svar om emnet her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.