dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Antallet af unge uden job og uddannelse stagnerer
I september 2023 var 42.800 15-24-årige uden job og uddannelse. Det svarer til 6,3 procent af de unge. (Arkivfoto)
Foto: Jacob Schultz/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Trods politisk målsætning :
Antallet af unge uden job og uddannelse stagnerer

Seks ud af ti af de 43.000 unge har været uden job og uddannelse i mindst ét år, og knap halvdelen har stået uden for i mindst tre år.

I september 2023 var der 42.800 unge i alderen 15-24 år uden hverken job eller uddannelse. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) baseret på data fra Danmarks Statistik. Tallet er uændret i forhold til 2022, men markerer en svag stigning siden 2021 efter flere års fald.

- De seneste år har beskæftigelsen været i fremgang, og der har været et stort politisk fokus på at hjælpe flere unge godt på vej til at få job og uddannelse. Jorden har været gødet for bedre tider. Alligevel ser vi ikke nogen positiv udvikling, siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. 

De 42.800 unge uden job og uddannelse svarer til 6,3 procent af alle 15-24-årige. Fra 2016 til 2021 faldt andelen, men har siden da ligget stabilt mellem 6,3 og 6,4 procent. Dermed er målsætningen om at halvere andelen til 3,5 procent i 2030 stadig langtfra realiseret.

Analysen peger på, at unge, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet, ofte gør det i længere tid. Seks ud af ti unge uden job og uddannelse i 2019 var også en del af gruppen året efter, og knap halvdelen forblev i gruppen tre til fire år senere. Denne stabilitet indikerer en betydelig udfordring for samfundet.

- I de seneste år har politikerne erkendt, at vi har et stort problem. De har blandt andet søsat den forberedende grunduddannelse. Vi mener, at det er rigtigt set. Den her gruppe af unge har behov for mere håndholdte og målrettede indsatser. Spørgsmålet er alligevel, om der bliver gjort nok. Tallene tyder ikke på det, siger Emilie Damm Klarskov.

hss

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.