dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Bedre metode til dokumentation gav bedre arbejdsmiljø
Der er blevet mere tid og overskud til beboerne på Ringkøbing-Skjern-ældrecenter, efter at de ansatte er blevet bedre til dokumentationen. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix/

Nu tid til fælles aftenkaffe:
Bedre metode til dokumentation gav bedre arbejdsmiljø

En guide til bedre dokumentation har frigivet tid til beboere på ældrecenter i Ringkøbing-Skjern. Samarbejde hjalp til, og nu hjælper medarbejderne hinanden.

RINGKØBING-SKJERN: På godt et år er dokumentationsopgaven for godt 35 ansatte på Centerparken Ældrecenter i Videbæk i Ringkøbing-Skjern Kommune blevet så meget lettere og mere ensartet, at der nu er mere tid og overskud til beboerne, skriver Viden på Tværs, ejet af KL og Forhandslingsfællesskabet.

- Der var en fornemmelse af, at vi overdokumenterede, og at der ikke var enighed om, hvor forskellige ting skulle dokumenteres. Det betød, at vi brugte meget tid på dokumentation, som vi hellere ville bruge på borgerne, siger leder af Centerparken Ældrecenter Stina Moustgaard Laustsen.

Det førte til et gratis forløb fra Spark - Samarbejde om psykisk arbejdsmiljø, hvor en konsulent mødtes fire gange med plejecentrets leder og tre medarbejdere for at sikre en mere ensartet og relevant dokumentation. Målet var også at skabe en kultur, hvor man hjælper hinanden.

Guide og inddragelse

Forløbet førte til en indkredsning og præcisering af, hvordan og hvornår handleplaner og kalender skulle opdateres, og der blev printet og placeret en miniguide ved alle stationære computere. 

- Oplysninger er blevet hurtigere tilgængelige. Der følges mere grundigt op på utilsigtede hændelser, og der er frigivet tid til fx at arrangere aftenkaffe med beboerne. Jeg blev så glad, da aftenvagterne fortalte, at de nu havde tid til fælles aftenkaffe, siger Stina Moustgaard Laustsen. 

Dernæst blev de ansatte introduceret til en metode, der kan bruges til inddragelse, "Bliv bedre til at inddrage kollegerne". En metode, hvor man går fra individuel refleksion til snak to og to samt videre til snak i en større gruppe.

- Det er blevet normalt at sige: 'Vil du hjælpe mig med at lære det her'. Der er ingen, der gemmer sig. Det er en fælles opgave at blive dygtigere, siger TR og social- og sundhedsassistent Christina Madsen.

At kommunen har udleveret iPads til alle anatte på kommunens plejecentre har løftet dokumentationen yderligere.

- Det er tydeligt, at der nu er flere oplysninger i beboernes journaler, hvilket også gavner vagtlægen. Vi kan sidde inde hos borgeren og give lægen de seneste informationer om blodtryk og medicin uden at skulle gå fra borgeren, siger Christina Madsen.  

Den kommende tid vil plejecentret supplere med intern undervisning i dokumentations-systemet Nexus og Fællessprog III, så de rigtige ord i taglinen vil kunne øge søgbarheden.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.