
Unge, hvis forældre højest har en erhvervsuddannelse, har større sandsynlighed for at fravælge en ungdomsuddannelse, og det selvom de får ligeså høje karakterer som deres klassekammerater med forældre, der har taget længere videregående uddannelser. Det viser en ny SFI-rapport, der er baseret på forløbsundersøgelser af 6.000 danske børn født i 1995.
Mens en ung med akademikerforældre har ca. 90 pct. sandsynlighed for at overgå til en gymnasial uddannelse, hvis den unge har 6 i gennemsnit, så skal en ung, hvis forældres højeste
uddannelse er en erhvervsfaglig uddannelse, have næsten 8 i gennemsnit for at have samme sandsynlighed, viser rapporten.
Et andet eksempel viser, at hvis den unge har et gennemsnit i dansk og matematik på 5, er sandsynligheden for at overgå til en gymnasial uddannelse 30 pct. højere for børn af højtuddannede, end den er for børn af kortuddannede.
I rapporten skriver SFI, at forklaringen ifølge internationale forskere ligger i, at børn - uafhængigt af deres kognitive evner - 'har forskellige præferencer for at vælge forskellige uddannelser, alt afhængigt af forældrenes uddannelsesniveau og kulturelle ressourcer i hjemmet.'
- Vi har altså et uudnyttet potentiale blandt disse unge, som ikke får den uddannelse, de er kvalificerede til, fordi de kommer fra en baggrund, hvor det ikke ligger i kortene, seniorforsker og projektleder Jens-Peter Thomsen.
Forløbsundersøgelsen har kørt over seks dataindsamlinger i knap to årtier og fulgt 6.000 børn, født i 1995 af mødre med dansk statsborgerskab, lige fra børnenes fødsel til deres 3., 7., 11., 15. og 18. år. Det er blandt andet derfor, det er muligt at se, hvilke tidlige faktorer der har afgørende betydning for børnenes udvikling til unge voksne.
Andre pointer i rapporten:
- De unge er mere lovlydige end nogensinde
- Drikker mindre og senere end tidligere
- Mange unge er depressive
Læs hele rapporten hos SFI her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.